izložba

John Roberts u galeriji Mala


vrijeme: 06.06.2009. - 17.06.2009.12,00
mjesto: Zagreb; Galerija Mala, Trg bana Josipa Jelačića 6
organizator: Galerija Mala

Izložba slikara Johna Robertsa otvara se u subotu, 6. lipnja, u 12 sati u galeriji Mala, Zagreb. Izložba, koju će otvoriti prof. dr. Zvonko Maković, ostaje otvorena do 17. lipnja.

'Slike Johnathana A. Robertsa (1974.) doimaju se neobične, drugačije, u krajnjem slučaju originalne i intrigantne iz više razloga. Riječ je o djelima koja nije jednostavno definirati: iako nastaju spontano i zadržavaju neposrednost, njihova je struktura krajnje precizna, a unutrašnji red odaje logiku i težnju za savršenim skladom.

Balansirajući između apstrakcije, štoviše naglašene i promišljene dekorativnosti, te asocijativnih prizora koji upućuju prije na imaginaciju nego na fragmente konkretnoga predmetnog svijeta, slikar nas istodobno uvlači u duboko osoban inventar slika. Prizore, koji se pojavljuju na platnima, zaista nije jednostavno dešifrirati i prije da se u njima može otkrivati izmrvljeni svijet koji pripada dubljim slojevima autorove osobnosti. Točnije rečeno te jedva zamjetljive krhotine vidljive stvarnosti bujajući nadiru iz njegovih podsvjesnih zaliha. Zbog toga te slike i jesu tako osobne, tako čvrsto utkane u autora.

Reći kako se to naglašeno mnoštvo usuglašenih mikro znakova može razumjeti kao neki oblik psihograma, kao detektor koji otkriva ona područja slikarove osobnosti koja nisu jednostavno prepoznatljiva, nije nimalo pogrešno. Sâm Roberts kaže da mu slikanje predstavlja neku vrst evidentiranja vlastite egzistencije. I to se lako može prepoznati. Međutim, u tom evidentiranju on ne pribjegava nekoj širokoj i razgovijetnoj naraciji, nego fragmentarnome govoru koji puni smisao dobiva iz dvoznačnoga, asocijativnoga.' prof. dr. Zvonko Maković


Johnathan Roberts rođen je 1974. u malom gradu na Floridi, SAD u blizini zabavnoga parka Disney World. Slikati je počeo već kao dječak, uz majku profesionalnu umjetnicu, a umjetnički razvoj je nastavio studirajući povijest umjetnosti i filozofiju estetike na University of Georgia u američkoj državi Georgiji. Paralelno se upuštao u razne umjetničke poduhvate, uključujući i izradu 1 200 metara dugačke 'svitak slike', koja predstavlja nadrealno-fantastično istraživanje temeljnih univerzalnih koncepata poput ljubavi, rata te međuigre nevinosti i brutalnosti.

Izlagao je u brojnim američkim galerijama, a njegove slike nalaze se u privatnom vlasništvu kako u Americi tako i u Europi. Godine 2005. osvojio je nagradu Best of Show na izložbi Independent Artists Salon u Teksasu. Živio je u osam američkih saveznih država te radio razne menadžerske i druge poslove da bi financirao svoje slikanje. U Zagrebu živi i slika posljednje četiri godine.

'Slikanje je za mene način povezivanja sa životom, sređivanja misli i unošenje smisla u svijet oko mene. Prenošenje misli u konkretne i stvarne oblike pomaže mi u pronalaženju i shvaćanju mjesta u društvu i prirodi koja me okružuje. Naravno, tu je uvijek i želja za samoizražavanjem, izazov da se iza sebe ostavi malo ljepote za vječnost, ali i težnja da se svijetu malo i vrati, a ne da se samo neprestano uzima.

Uglavnom se bavim apstrakcijom ne zato što želim pobjeći od jasna značenja, već zato što mi to dopušta da s ljudima komuniciram jasnije i izravno. Mnogi koncepti u mojim radovima poprilično su složeni. Kad ih ne bih izražavao apstrakcijom bilo bi ih puno teže brzo prenijeti drugim ljudima. Zapravo, najveći dio mojih radova uopće ne bi trebalo smatrati čistom apstrakcijom. Moji radovi bliži su onome što znanstvenik V. S. Ramachandran naziva „oblikovnim primitivnostima mozga“. Umjesto da slikam cvijeće, pejzaže ili ljude radije slikam nešto što snažno podsjeća na nešto od toga. Umjesto cvijeta vidite nešto što vas veoma podsjeća na cvijet, a umjesto pejzaža, nešto što vas uvelike podsjeća na pejzaž. Moj cilj je zaobići mentalne prepreke i to tako što slikama izravno stimuliram emotivne i intuicijske centre smještene u ljudskom mozgu.' Umjetnikova izjava

(I.P., 04.06.2009)