predstava

Premijera 'Gospođe ministarke' u 'Kerempuhu'


vrijeme: 22.09.2012. 20 h
mjesto: Zagreb; Satiričko kazalište "Kerempuh", Ilica 31

'Gospođa ministarka', najpoznatija komedija i kultno djelo srpskog književnika Branislava Nušića, premijerno će se u izvornom jeziku i s hrvatskim titlovima, izvesti u subotu, 22. rujna, u Satiričkom kazalištu 'Kerempuh', čime to zagrebačko kazalište počinje novu sezonu, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Nušićevo djelo, koje je s prikazom licemjerja, pohlepe i bolesne ambicije kao 'nuspojava' dobivanja vlasti aktualno i stotinjak godina nakon svog nastanka, režira Oliver Frljić.

Publika će moći razumjeti Nušićev jezik bez obzira kako se on zove, rekao je Frljić, dodavši da tako titlana predstava na marginama progovara i o apsurdnim polemikama o hrvatskom i srpskom jeziku. Kao što se Krležu u Beogradu igra na jeziku na kojem je pisao, tako će se Nušić igrati ovdje bez obzira na umjetno stvorene jezične barijere, dodao je.

Nušićev komad nije aktualiziran, s obzirom na to da je taj tekst, ustvrdio je Frljić 'u vremenu političke korupcije i nepotizma' sam po sebi aktualan. Ocijenio je da Nušića, kojeg smatra jednim od najvećih južnoslavenskih komediografa, predugo nije bilo na hrvatskim pozornicama.

Savjetnik za jezik i scenski govor, inače glumac, Bogdan Diklić objasnio je kako je u predstavu pokušao unijeti mentalitet Nušićeva podneblja jer, rekao je, govor i jezik su pitanje mentaliteta, a ne samo naglasaka kojima je podučavao glumce.

Kako tumači jedan od najpopularnijih književnih likova na ovim prostorima, za Elizabetu Kukić naslovna uloga bila je, ocijenila je, velik izazov i odgovornost. Najzanimljivijim smatra što to djelo pokazuje kako se u životu mijenja sve, a ljudski karakteri uvijek ostaju isti.

To jest punokrvna komedija no u njoj, osobito u liku gospođe ministarke, ima i puno tragičnih elemenata, ocijenila je Linda Begonja koja glumi ministarsku kći. Iako će se publika nasmijati, kada osjeti što su sve ljudi spremni napraviti za novac i moć mogla bi se i slediti, dodala je.

U predstavi glume još Maja Posavec, Borko Perić, Edo Vujić, Ana Maras, Hrvoje Kečkeš, Dean Krivačić, Mario Mirković, Hrvoje Kečkeš, Ivan Đuričić, Luka Petrušić, Nina Erak-Svrtan, Kostadinka Velkovska, Mia Begović, Velimir Čokljat.

Dramaturginja predstave je Dora Delbianco, adaptaciju hrvatske varijante izradila je Snježana Kordić, a scenografkinja i kostimografkinja je Sandra Dekanić. (Hina)

(R.P.B., 18.09.2012)