Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Tomislava Brajnovića u MMSU

Danas, 1. travnja, u 18 sati, u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, održava se predavanje Tomislava Brajnovića 'Direktna umjetnost - intervencija u povijesno kulturni prostor Belgije'.
vrijeme: 01.04.2014. 18,00
mjesto: Zagreb; Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dolac 1/II
url: http://www.mmsu.hr
Predstavljanje rezidencijalnog boravka i procesa rada tijekom trotjednog boravka Tomislava Brajnovića u Frans Masereel Centrum u Kasterleeu (Belgija) u travnju i svibnju 2013. u sklopu programa Password: Printmaking – Artists Residencies.

Brajnović intervenira u europski kulturni prostor korištenjem grafičkog medija (medija otiskivanja i direktne intervencije) kao sredstva s kojim dovodi u pitanje važnost umjetničkih predmeta i njihovo povijesno vrednovanje. Ako artefakt postoji ili je stvoren da bi služio pogrešnoj ideji ili podržavao loš režim, može li se i dalje smatrati kulturnom baštinom i da li bi njegovo uništenje predstavljalo gubitak ili dobitak, osnove su od kojih polazi Brajnović u reviziji koju je započeo krajem 90-tih godina. Izradio je prototip pečata s riječju Poništeno (po uzoru na pečate koje koriste hrvatske poštanske službe) za pečaćenje/tiskanje riječi na predmetima i dokumentima koje je pronalazio tijekom istraživanja belgijske kulturne baštine i na taj način doveo u pitanje njihov značaj.