Preskočite na glavni sadržaj

SUP - Strip u Primijenjenoj - izložba hrvatskih autora stripa

SUP - Strip u Primijenjenoj - izložba hrvatskih  autora stripa
U izložbenom salonu Izidor Kršnjavi, u četvrtak, 28. studenog, u 19 sati, otvara se izložba hrvatskih strip autora, bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i autora iz Novog kvadrata – 'Od Julesa preko Novog kvadrata do danas'.
vrijeme: 28.11.2013. 19,00
url: https://www.facebook.com/SUP.StripuPrimijenjenoj
SUP okuplja velikane hrvatskog stripa i svjetski priznate autore, koji su se bavili ili se bave medijem stripa u razdoblju od sredine prošlog stoljeća do danas, kao i mlade generacije strip crtača čije vrijeme tek dolazi. Na izložbi će biti prikazani radovi autora koji su nastali u vrijeme njihova školovanja u Primijenjenoj, radovi objavljeni u ŠPU listu, u tada popularnim tiskovinama od Plavog vjesnika, Poleta, Patka, Starta, ali i recentni radovi strip autora objavljivani od strane domaćih (Strip revija Večernjeg lista, Stripforum i dr.) do svjetski poznatih strip izdavača (Marvel Comics, Delcourt i dr.).

Jedan od osnivača kultne strip grupe Novi kvadrat, danas svjetski poznati ilustrator i dizajner - Mirko Ilić - potvrdio je svoj dolazak iz  New Yorka u Zagreb, na otvorenje izložbe na kojoj je zastupljen kao jedan od autora stripa. Ovom prigodom ponovo će se sresti neki od članova Novog kvadrata, a jedan od njih je i naš ponajbolji strip crtač, Igor Kordej, koji je nedavno primio najviše francusko odlikovanje za kulturu - Vitez reda umjetnosti i književnosti za ukupan doprinos umjetnosti i širenju kulture u Francuskoj i svijetu.

1976. formira se kultna strip grupa Novi kvadrat čija su jezgra bili upravo bivši učenici ŠPUD-a: Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić, Radovan Devlić, Emir Mešić, te njihovi kolege Ninoslav Kunc, Joško Marušić, Ivan Puljak i Krešimir Skozret. Tako će na izložbi će biti zastupljeni radovi iz vremena Novog kvadrata kao i kasniji radovi pojedinih autora, danas istaknutih hrvatskih strip crtača, a jedan od njih je i Milan Trenc koji 1981. g. stupa na strip scenu.  Među izložbenim radovima biti će i klasici hrvatskog stripa autora Julia Radilovića Julesa i Željka Lordanića Lorda. Od autora, pripadnika mlađe generacije stripa, bit će izloženi stripovi Danijela Žeželja, Gorana Sudžuke, Esada Ribića, Štefa Bartolića, Edvina Biukovića, Sebastijana Čamagajevca, zatim Tihomira Tikulina, Dinka Kumanovića, Daria Kukića, Igora Hofbauera, do najmlađih autora - Sare Divjak, Ivane Pipal, Maxima Šimića. Među ostalim radovima bivših učenika zastupljeni su i stripovi: Stanka Bešlića, Tomislava Beštaka, Vjekoslava Ivezića, Željke Jordan, Marija Jurjevića, Igora Lepčina, Matije Pisačića, Ivana Šivaka, Daniela Šuljića, Tomislava Tomića.

Projekt-izložbu 'Strip u Primijenjenoj' organizira i provodi UBU-Udruga bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Neformalnim savezom Organizam, ususret 131. rođendanu Škole.

'Dovodimo strip nazad u Primijenjenu. Ovim projektom i izložbom okupili smo bivše učenike strip autore i autore Novog kvadrata. Započeli smo s Julesom, a završili sa Pipal. Julesova priča rastvorila je zemlju pred našim očima. Priča, život i rad koji zaslužuju divljenje. To je ono što želimo podijeliti s mladim generacijama ŠPUD-a. Materiju i ne-materiju za opstanak. Ova izložba nisu samo radovi strip autora. Ova je izložba i jedna od onih još neistraženih mogućnosti. Mogućnost susreta, mogućnost nastanka novog djela, mogućnost razbijanja nesuglasica, mogućnost podvlačenja crte, mogućnost povratka, mogućnost promjene, mogućnost smisla, veze i mogućnost ljubavi. Ne događa se često da se jednako zaljubiš u djelo i u autora djela. Dirnute smo. Ovi ljudi su fantastični. Kao i njihove priče. Duše strip autora koje od sada nosimo sa sobom, jer jednom kad te dirnu – gotov si,' tako pišu u Uvodnika kataloga izložbe - Bernarda Cesar i Marija Juza.