Preskočite na glavni sadržaj

Tomaž Pandur u Laubi

Od 6. lipnja do 1. rujna, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, sa svojim projektima na razmeđi izvedbenih i vizualnih umjetnosti gostuje Tomaž Pandur i skupina Pandur.Theaters. U četvrtak, 6. lipnja, u 20 sati, povodom izložbe 'Dječaci', održava se razgovor s umjetnikom Tomažom Pandurom, kojeg moderira Zvonko Maković, dok je u 21 sat najavljen performans Livija Badurine, Zlatno Runo / Za Pandur.Theaters.
vrijeme: 06.06.2013.
mjesto: Zagreb; Lauba, Baruna Filipovića 23a
url: http://www.lauba.hr
Program:
Izložba slika Tomaž Pandura  'Dječaci' / 6. lipnja do 1. rujna
Video instalacija, Dorijan Kolundžija  / Galerija 12 / Za Pandur.Theaters, HNK u Zagrebu i Dubrovačke ljetne igre: Medea / 6. lipnja do 1. rujna
Scenografska instalacija, Sven Jonke / Numen/For Use / Za Pandur.Theaters, HNK u Zagrebu i Mittelfest, Italija  : Michelangelo / 6. - 13. lipnja
Probe za predstavu Michelangelo, otvorene za javnost / 6.6. - 13.lipnja

Izložba Tomaža Pandura 'Dječaci' sastoji se od trideset slika. Izložbu prati tematski vezana video-instalacija Dorijana Kolundžije, ispunjena pokretnim slikama iz predstave Medeja.
Putovanje u svijet Tomaža Pandura u Laubi nastavlja se u duhu priprema za novu predstavu Michelangelo, u zajedničkoj produkciji zagrebačkog HNK, Tomaž Pandur Theaters i Mittelfesta. Kako, pitate se?


Svakoga dana ovdje se odvijaju probe za predstavu, pratite nas jer neke će biti i otvorene za javnost. Ako ih promašite, u našem radnom vremenu dođite pogledati scenografski objekt koji potpisuje Sven Jonke iz studija Numen/For Use, video instalaciju Dorijana Kolundžije i izložbu slika Tomaža Pandura. Lauba tako sve do 14. 6. postaje igralište u pravom smislu te riječi, baš kao što nam stoji na ulaznim vratima. Nakon toga predstava putuje na Mittelfest u Udine.

Pandur .Theatares: Međunarodna kazališna organizacija koju su 2002. godine osnovali redatelj Tomaž Pandur i dramaturginja Livija Pandur. Ulazeći u koprodukcije s ostalim kazalištima i festivalima, spajajući različite forme umjetničke ekspresije u jedinstveni jezik pozornice, te okupljajući umjetnike iz različitih dijelova svijeta, Pandur.Theaters donose vizionarsko viđenje kazališta dvadeset i prvog stoljeća.
 
Tomaž Pandur redatelj svjetski poznatog glasa, diplomirao režiju u Ljubljani 1989. već nakon prve profesionalne predstave Šeherezada dobiva brojne nagrade. Nedugo zatim postiže i internacionalni uspjeh i svjetska priznanja.
 Sa dvadeset i šest godina postaje ravnatelj Drame u Slovenskom narodnom gledališću u Mariboru, koju vodi sedam godina. Iznimnog vizualnog dojma, spajajući sve grane umjetnosti postiže revoluciju i u samom pristupu i načinu rada s glumcima.


Spajanjem različitih oblika umjetničkog izražavanja u jedinstven jezik pozornice, redatelj Tomaž Pandur svakim svojim projektom stvara multikulturalne i višejezične kazališne platforme koje služe kako bi spojile, inspirirale, pobudile i transformirale, te otvorile kanale za strujanje novih mentalnih i emocionalnih obrazaca. Kreativni proces uprizorenja kazališnog komada postaje istraživački laboratorij gdje se temeljni kazališni izrazi i njihove reakcije otkrivaju i istražuju. Pandur srž svog kazališta smješta u području neizgovorenog i neizrecivog, u misterioznom, uvjeren da su temeljni slojevi čovjekovog emocionalnog bivanja, njegova razmišljanja i sjećanja, pojavljuju u procesu kreativnog prijenosa, uvijek blizu ruba, bez suzdržavanja, kroz dekonstrukciju i novu sintezu.

Živi  i radi  u New Yorku, Berlinu i  Madridu, gdje je godine 2011 i odlikovan španskim kraljevim odlikovanjem Red Izabele II. Sa svojim predstavama gostovao je u mnogim zemljama, od Kolumbije, Meksika, Venezule, Argentine do Koreje, Rusije, Francuske, Austrije, Njemačke, Italije i Danske.
 Suosnivač je i umjetnički direktor internacionalne kazališne organizacije Pandur.Theaters.
 Faust, Hamlet, La divina commedia, Ruska misija, Hazarski riječnik, 100 Minuta, Tesla Electric Company, Inferno, Barocco, Caligula, Sumrak bogova, Rat i mir, Medeja, te balet Symphony of Sorrowful Songs samo su neke od brojnih međunarodnih produkcija.