Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka premijera plesne predstave 'Cédric Andrieux'

Zagrebačka premijera plesne predstave 'Cédric Andrieux'
Razgovor s umjetnikom Cédricom Andrieuxom održat će se 7. ožujka, s početkom u 18 sati, u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10), uoči zagrebačke premijere plesne predstave 'Cédric Andrieux' Jérômea Bela koja će se održati 8. ožujka, u 20 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih.
vrijeme: 08.03.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), Ulica Nikole Tesle 7
url: http://www.queerzagreb.org/

Razgovor s umjetnikom: Cédric Andrieux

Zainteresirani će imati priliku porazgovarati s umjetnikom osobno o njegovim iskustvima plesača koji je surađivao s nizom eminentnih koreografa, a čija je karijera okrunjena koreografijom koju je Jérôme Bel oblikovao upravo za njega. O njihovom iskustvu suradnje, kao i o izazovima koje predstavlja suvremeni plesački svijet, posjetitelji će moći razgovarati s umjetnikom u Zagrebačkom plesnom centru u četvrtak, 7. ožujka, uz slobodan ulaz. Opširnije

Jérôme Bel: 'Cédric Andrieux'

Riječ je je solu koreografiranom od strane Jeromea Bela za istoimenog plesača, Cedrica Andrieuxa. Plesna predstava je samorazmatranje njegove karijere: prvo tijekom trajanja njegove naobrazbe kao suvremenog plesača u Brestu (Francuska), te na konzervatoriju Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, pa kao izvođača na Merce Cunningham Dance Company u New Yorku, te na Lyon Opera Ballet.

Umjetnik koji će se ovom izvedbom prikazati zagrebačkoj publici, Jérôme Bel, jedno je od najrenomiranijih imena europske plesne scene,  živi u Parizu, a djeluje diljem svijeta. Kao koreograf posvećen je redefiniranju koncepata plesa i izvedbe. Autor je djela koja su razinom predstavljene virtuoznosti više poput umjetničkih instalacija nego plesne predstave, a posljednjih godina nizom solo izvedbi otvara mogućnost plesačima da iskorače van granica koreografije i sami se iskreno predstave publici. Domino je s njime realizirao već niz suradnji, s naglaskom na spomenutu seriju izvedbi posvećenih pojedinačnim plesačima započete 2004., u kojoj se spram umjetničkog iskustva tijeka povijesti zapadnjačke i azijske koreografije pristupa u prvom licu, i koja je u Zagrebu predstavljena koreografijama Pichet Klunchun and myself 2005. i Lutz Fӧrster 2007. godine. Peti dio njegovog niza biografskih koreografija koje će u Zagrebu biti predstavljeno u ožujku 2013. godine, prati život plesača Cedrica Andrieuxa, koji će izvesti koreografiju samog sebe, i po kojemu je predstava nazvana. Tijekom predstave nudi introspektivni i anegdotski pogled na svoju karijeru, te gledatelja hvata u atmosferu iznimne intime – bivajući izložen mnoštvu detalja autotranscendentalnog prikaza težnji, razočaranja i briga koje nastaju u plesaču, ostvaruje se bliskost poput slušanja najintimnije životne ispovijesti.

Cijena ulaznice za izvedbu je 100 kuna. Izvedba je dio programa Queer Zagreb Sezone 2013., koja se provodi pod platformom This is a Domino project.