Preskočite na glavni sadržaj

Crteži Aleksandre Tise Jelinčič Plemeniti

U zagrebačkoj Galeriji 'Laval Nugent', u četvrtak, 22. ožujka, s početkom u 19 sati, održat će se otvorenje izložbe crteža mlade slovenske umjetnice Aleksandre Tise Jelinčič Plemeniti. Izložba ostaje otvorena do utorka, 3. travnja.
vrijeme: 22.03.2012.
mjesto: Zagreb; Galerija 'Laval Nugent', Opatička 2
url: http://www.galerija-lavalnugent.com
Na prvi pogled, četrnaest radova predstavljenih na zagrebačkoj izložbi po svom odabiru tema (muški i ženski aktovi u interijeru ili eksterijeru), po ekspresiji svog duktusa te po neobičnošću prikaza doživljenog i viđenog, po silini i nesvakidašnjem umijeću sigurnog, masnog poteza, po kompozicijskoj redukciji i ekspresionističkom, rezanom kadru, po otklonu od déjà vu principa prosječnih, otkriva zrela umjetnika, možda ipak sa Schieleovskim rukopisom u tragovima.

Uvidom u biografiju umjetnice otkrivamo da je Aleksandra napunila tek svega osam godina i da vjerojatno za Egona Schielea nije ni čula, a kamo li da je netko od velikih svjetskih majstora crteža utjecao na nju. Tim je naše čuđenje još i veće. Kako je moguće da jedno tako mlado ljudsko biće stvara takvom snagom i žestinom, idejom i sigurnošću? Aleksandra je posebna. Aleksandra je odabrana.

Ako ćemo povjerovati navodima Picassove majke, njegove prve riječi bile su 'piz, piz' (skraćeno od španj. Lápiz – hrv. olovka). Ono što zasigurno znamo o njemu jest da je veliki meštar crteža svoje prve ozbiljnije radove donio na svjetlo dana s nepunih sedam godina života. Poveznica je posve očita, sa stanovišta privrženosti olovci (ugljenu), tj. crtežu, ali i po dobi početka umjetničkog djelovanja, s malom napomenom da je naša Aleksandra sa sedam godina već imala i svoju prvu samostalnu izložbu u Galeriji Progres u Beogradu, u svibnju 2011. godine...iz teksta Roberta Kavazovića