projekcija

'Rastanak' Irene Škorić na filmskom festivalu u San Sebastiánu


vrijeme: 25.09.2009.
mjesto: Španjolska, Donostia-San Sebastián

Kratki igrani film 'Rastanak' redateljice i scenaristice Irene Škorić uvršten je u službeni natjecateljski program međunarodnog filmskog festivala u San Sebastiánu, koji će se održati od 18. do 26. rujna u Španjolskoj, gdje je i jedini hrvatski predstavnik.

Ovo je 57. izdanje jednog od najstarijih festivala na svijetu, koji je ujedno i A festival, te je registriran u FIAPF-najveću svjetsku festivalsku organizaciju pod okriljem koje se održavaju festivali u Cannesu, Veneciji i Berlinu. U konkurenciji dugometražnih igranih filmova sudjeluju mnogi poznati svjetski redatelji kao što su Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Woody Allen, Pedro Almodovar, Terry Gilliam, Ang Lee i Michael Haneke, čijem će filmu 'Bijela vrpca' biti uručena Fipresci Grand prix nagrada kritičara za najbolji film godine, dok će glumac Sir Ian McKellen dobiti godišnju Donostia nagradu.

'Rastanak' je dosad dobio 13 nagrada, na 18. danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix, te nagradu za najbolji scenarij, Rektorovu nagradu, srebrnu nagradu na Worldfestu u Houstonu, Grand Prix na festivalu u Avignonu te nagrade na festivalima u Irskoj, Sloveniji, Motovunu, Latviji, Libertas film festivalu i dr.

Tema filma je odnos između oca, sina i njihovog starog automobila. Otac i sin kreću na put svojim starim Stojadinom – Zastavom 101. Ponekad je teško reći zbogom dragim ljudima, starim automobilima i uspomenama na bivšu državu... U glavnim ulogama nastupaju Ivan Brkić i Asim Ugljen. Ovaj film je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti 2008. godine. 'Rastanak' je bio hrvatski predstavnik za nagradu Studentski Oscar, te predstavnik Hrvatske u kategoriji filma na 14. Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana.

 

(R.P.B., 17.09.2009)