Preskočite na glavni sadržaj

Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika

Izložba pod nazivom 'Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika' održava se od 24. rujna do 16. listopada 2021. u Kabinetu grafike HAZU. Izloženi su radovi umjetnika: Vatroslava Kuliša, Tomislava Buntaka, Zlatka Kesera, Igora Rončevića, Antuna Borisa Švaljeka i Kuzme Kovačića.
vrijeme: 24.09.2021. - 16.10.2021.
mjesto: Zagreb

Izložbu organiziraju Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) i Matica hrvatska (MH) povodom 700. obljetnice Danteove smrti.
...'U velikom vremenskom luku od sedam stoljeća najvrsniji likovni stvaraoci otkrivali su u Danteovim zvonkim rimama i slikovitim tercinama začudne predjele duhovnosti i slojevitu strukturu ljudskoga bića i oblikovali u svoje djelo produbljujući ujedno i sam pjesnikov glas novom izražajnom snagom u drugom, u likovnom mediju. Naime, drukčije su govorili o istim sadržajima, učvršćujući vlastiti diskurs pozivanjem na skladno rimovane jedanaesterce u jednu i jedinu ishodišnu točku svojega stvaralačkog postupka kojim su vizualno izražavali Danteovu pisanu riječ koja se uglavnom pokazivala u živim, stvarnim i iznimnim slikama.'..., iz teksta Milana Bešlića, autora izložbe
Deplijan izložbe →