Preskočite na glavni sadržaj

Dani Hrvatske udruge radijskih nakladnika

Više od dvije stotine sudionika, predstavnika lokalnih radijskih postaja, medijskih stručnjaka te regulatornih agencija okupilo se 18. listopada na cjelodnevnom događanju u okviru Dana Hrvatske udruge radijskih nakladnika u Termama Sveti Martin te raspravljalo o aktualnom stanju kao i o budućnosti radija.
vrijeme: 18.10.2022. - 19.10.2022.
url: https://www.hurin.hr/

Izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila istaknula je kako je prema recentnom istraživanju percepcije javnosti o medijima i medijskom sadržaju projekta JOURLAB Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu,  upravo radio medij kojemu se i dalje izrazito vjeruje. Ističući kako jačanje medijske pismenosti osposobljava građane da kritički pristupaju razumijevanju medijskih sadržaja i pronađu vjerodostojne informacije, ravnateljica Vaniček-Fila je podsjetila kako je Ministarstvo kulture i medija dio europskih sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenilo upravo projektu Uspostave provjere medijskih činjenica i sustava javne objave podataka.
 
Osvrnula se na novi Zakon o elektroničkim medijima kojim je uspostavljen novi model financiranja lokalnih i regionalnih medija, utemeljen na javno objavljenim kriterijima i raspisivanju javnih natječaja te dodala da je u sklopu rada na novom Zakonu o medijima, namjera implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava i medijski sektor te da Hrvatska snažno podržava donošenje europske Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka.
 
Okupljenima su se obratili i predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika (HURiN) Željko Švenda, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) Miran Gosta te ravnatelj Agencije za elektroničke medije i predsjednik Vijeća za elektroničke medije (AEM) Josip Popovac. Na okruglim stolovima i radionicama raspravljalo se o radijskoj te kulturnim i kreativnim industrijama u okolnostima pandemije, o važnoj ulozi radija i medijskoj pismenosti, o novom Zakonu o elektroničkim medijima, a predstavljeni su i rezultati istraživanja slušanosti i navika slušatelja.
 
Tom su prilikom dodijeljene godišnje nagrade najboljim djelatnicima i emisijama lokalnih radio-postaja, pa je tako Radio Karlovac uz svoju 60. godišnjicu dobio Zlatni mikrofon za serijal od 25 emisija "Aktualno", a Srebrni mikrofon pripao je Obiteljskom radio Ivaniću za emisiju "Djeca i mladi na radiju" novinarke i urednice Ane Tomašić. Radio Labin dobitnik je Brončanog mikrofona za emisiju "Litrati" urednika i voditelja Josipa Pina Knapića, dok je nagrada za životno djelo pripala televizijskom i radijskom novinaru - suradniku Radija Bljesak Vjeki Hudolinu.
 
Dani HURiN-a održavaju se u organizaciji Hrvatske udruga radijskih nakladnika u partnerstvu sa Zakladom Konrad Adenauer, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti te Hrvatskim društvom skladatelja – HDS ZAMP.

Galerija fotografija>>>