Preskočite na glavni sadržaj

Dan vlaškog jezika 2023.

U subotu, 2. rujna, održat će se u Šušnjevici tradicionalna manifestacija Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika, posvećena vlaškom jeziku. Organizator je udruga 'Spod Učke' u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti.
vrijeme: 02.09.2023. -
mjesto: Šušnjevica
url: http://vlaskiputi.com/hr/

Večernji program počinje u 20:00 sati na igralištu područne škole u Šušnjevici premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma na vlaškom jeziku “Opletit-a boca / Opletena boca”. Film je nastao u produkciji udruge Spod Učke u sklopu projekta (Ne)skrivena Istra. U filmu mještanin Tone Ljubičić  na vlaškom jeziku prikazuje već zaboravljeno umijeće opletanja boca vrbinim prućem. Autori filma su Valter Stojšić i Viviana Brkarić.

Večer se nastavlja prikazivanjem animiranog filma na vlaškom jeziku “Žåba ši bovu/ Žaba i vol”. Prema Ezopovoj basni, Viviana Brkarić je priredila priču na vlaškom jeziku, dok je autor ilustracije i animacije Valter Stojšić.

Na programu je i predstavljanje digitalne kuharice “Fianona – Riblja kuharica” kojom se željelo istražiti i valorizirati gastronomiju našega kraja. Izdavač je  Turistička zajednica Općine Kršan, a izdavanje je sufinancirano sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.

Organizator je udruga Spod Učke u suradnji s Ekomuzejom Vlaški puti i TZ Kršan.

Manifestacija ''Zija de vlåška limba/ Dan vlaškog jezika'' financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije te Općine Kršan.