Preskočite na glavni sadržaj

'Čitajmo Držića - Novela od Stanca'

Dom Marina Držića organizirao je drugi dio projekta 'Čitajmo Držića - Novela od Stanca' u kojem se učenicima srednje škole kroz analizu i interpretaciju odabranih ulomaka približilo djelo velikog hrvatskog komediografa Marina Držića. U ovom ciklusu projekta radionice su održane s učenicima drugih razreda Gimnazije Dubrovnik.
vrijeme: 20.03.2024. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://muzej-marindrzic.eu/

Projekt su provele suradnice Doma Marina Držića izv. prof. dr. sc. Katja Bakija sa Sveučilišta u Dubrovniku i profesorica hrvatskog jezika Marija Konsuo Kuzmanić.
 
Radionica je osmišljena i realizirana u svrhu približavanja djela Marina Držića mlađoj čitateljskoj publici, tj. učenicima nižih razreda srednje škole i ujedno kao poticaj za čitanje i razvijanje čitateljskih kompetencija te kao prilika za upoznavanje Držićevog bogatog i raznorodnog književnog opusa.
 
Učenici su kroz interaktivnu nastavu i rad u grupama imali priliku čitati i analizirati odabrane fragmente Držićeve komedije Novela od Stanca te osvijestiti i komentirati Držićeve svevremenske proverbijalne rečenice što je jedan od aspekta Džićeve ostavštine zbog koje nam je on i dan danas aktualan i zanimljiv.
 
Isto tako radionicom se nastojalo potaknuti stvaranje nove angažirane čitateljske publike, razviti svijest o književnoj vrijednosti djela Marina Držića i istovremeno afirmirati dubrovačku i hrvatsku književnu i kulturnu baštinu u godini u kojoj se u Dubrovniku obilježava godina UNESCO-ove  svjetske baštine.