Preskočite na glavni sadržaj

Ciklus filmskih večeri jubilarne godine Državnog arhiva u Osijeku

Filmska večer u DAOS pod nazivom 'Osječka kirurška praksa u prošlosti' obuhvatit će filmove koji se čuvaju u fundusu Državnog arhiva u Osijeku, a većinom tematiziraju kirurške operacije u osječkoj bolnici 40-ih i 50-ih godina 20. stoljeća, a održat će se u srijedu, 21. rujna, u 19 sati, u dvorani Državnog arhiva u Osijeku.
vrijeme: 21.09.2022. -
mjesto: Osijek
url: https://www.dao.hr/

Tim filmovima pridružujemo i film o otvorenju novog paviljona za bolesti uha, nosa, grla i röntgen zavoda Opće bolnice Osijek 1952. godine i film o održavanju V. farmaceutskih dana Slavonije i Baranje 1972. godine.
 
Gost večeri i svjedok vremena je poznati osječki kirurg doc. dr. sc. Martin Tokalić, sada već više godina u mirovini.
 
Ovu filmsku večer, kao i cijeli ciklus u 2022. godini, vodit će Erika Žilić Vincetić, viša arhivistica, djelatnica DAOS u čijoj je domeni rada film, fotografija, razglednice i drugo gradivo nekonvencionalnog tipa. 
 
Radi se o nastavku ciklusa filmskih večeri u okviru obljetničkih događanja DAOS 2022.
 
U okviru obljetničkih događanja u DAOS 2022. godine - 75 godina od osnivanja današnjeg Državnog arhiva u Osijeku – svjedočimo o organiziranoj i sustavnoj brizi za arhivsku baštinu u Osijeku i na području Slavonije, Baranje i Srijema. Dio te baštine su i filmovi u fundusu DAOS, preuzeti od raznih stvaratelja i posjednika, a prikazuju razna područja života u prošlosti Osijeka, Slavonije i Baranje ili svjedoče o pojedinim osobama i njihovom angažmanu u zemlji i inozemstvu.
 
Ciklusom filmskih večeri koje se održavaju jednom mjesečno tijekom 2022. godine, želimo afirmirati arhivsko gradivo u svim njegovim povijesnim i suvremenim oblicima kao nezamjenjiv izvor podataka od javne i privatne važnost. Ta vrsta arhivskoga gradiva ima vizualno presudnu ulogu u posredovanju identiteta osoba, zajednice i područja u prošlosti i suvremenosti. Njegovim prikazivanjem populariziramo i zanimljivosti u arhivskom gradivu, a prijenos zapisa iz filmskog u digitalni medij promovira vrijednost digitalizacije gradiva radi virtualne diseminacije informacija koje arhivsko gradivo sadrži. Sredstvima Ministarstva kulture i medija je 2021. godine nabavljeno i veliko filmsko platno za prikazivanje povijesnih filmova u dvorani arhiva.
 
Za dobar dio filmova u fundusu postoji samo slikovni, ali ne i zvučni zapis. Tu prepreku nastojimo premostiti živom riječju koju nam upućuju gosti pojedine tematske filmske večeri kao svjedoci vremena memoriranog na filmovima koje čuvamo.