Preskočite na glavni sadržaj

Četvrta godišnjica zagrebačkog potresa: tuga zbog stradanja i ponos zbog zajedništva u obnovi

Četiri godine nakon katastrofalnog zagrebačkog potresa koji je našem gradu donio velika materijalna stradanja, s tugom se sjećamo naše neprežaljene mlade sugrađanke Anamarije Carević, kojoj danas odajemo počast.
vrijeme: 22.03.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Uz tugu, danas osjećamo i ponos rezimirajući ono što smo napravili u proteklom razdoblju. Nužnost brze reakcije uvelike je promijenila naš pogled na obnovu kulturne baštine i konzervatorsku struku koja je pronalazila nova rješenja. Zadovoljna sam što je obnova na mnogim kulturnim dobrima i ustanovama ili završena ili će uskoro biti završena.
 
Na najsloženijim spomenicima kulture obnova će sigurno trajati još cijeli niz godina, ali ono što je najvažnije jest da smo, osnaženi zajedništvom i stručnom suradnjom koju smo izgradili, vrijeme i sredstva iskoristili kako bi našu baštinu ostavili u puno boljem, sigurnijem i kvalitetnijem stanju za nove generacije koje dolaze.
 
Svaka je godišnjica vrijeme rezimiranja učinjenog, stoga podsjećamo da je putem #Ministarstva kulture i medija u 1. fazi konstrukcijske obnove realizirano više od 527 milijuna eura Fonda solidarnosti za više od 293 projekata -155 nakon zagrebačkog i 138 nakon petrinjskog potresa.
 
Obnavljane su ustanove u kulturi, zgrade državne imovine, palača i zgrade HAZU-a, gradski i županijski uredi i ustanove, sakralni objekti u Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji, Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i pet drugih županija.
 
Putem Ministarstva kulture i medija cjelovitu obnovu nastavljamo financirati sredstvima NPOO-a za što je do danas ugovoreno 100 projekta ukupne vrijednosti 782 milijuna eura.
Podsjećamo, Vlada RH je osigurala za obnovu 3,3 milijarde eura, od čega milijardu i tri milijuna eura iz Fonda solidarnosti, milijardu i 500 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te 800 milijuna eura iz državnog proračuna.

Galerija fotografija