Preskočite na glavni sadržaj

'Beštije' premijerno u Teatru &TD

Premijera autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko Beštije 'Beštije' održat će se u petak, 2. lipnja, u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 02.06.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://itd.sczg.hr/

Reprizne izvedbe na rasporedu su 3., 27. i 28. lipnja u 20 sati.
 
"A što se tiče beznađa, to je nešto o čemu štagod i znamo"
 
Predstava Beštije autorski je projekt nastao generiranjem vlastitih iskustava odrastanja u dalmatinskim gradovima i mjestima te specifičnostima koje to podneblje ima. Često fetišizirano kroz prizmu prirodnih ljepota, priobalje, osim brojnih sunčanih sati, itekako ima i svoje mračnije strane koje čine surovost prirode, odgoja i hijerarhije u kojoj su stariji uvijek u pravu iz čega proizlazi nemogućnost dijaloga. Tišina, koju prekida tek poneki zvižduk vjetra ili zvuk morskih valova u daljini, iako pogodna da mlade baci u očaj, u njima često ostavlja prostor za imaginaciju i sanjarenje.
 
Upravo se tome prepuštaju i naši likovi – Bura, Biserka i Šime, predstavnici mlađe generacije, koji monotonu svakodnevicu nastoje razbiti potragom za novim, još neistraženim idejama. U tom će im pothvatu nenadano pomoći Toma, stranac koji stiže u njihovo mjesto, a koji ne poznaje sredinu i ljude s kojima se susreće. Njegov naivan pogled i romantičan narativ koji gradi oko malog mjesta i njegovih stanovnika, u njihovu će rutinu uvesti toliko željenu promjenu, ali će njome ujedno poremetiti odnose među stanovnicima. Stariji stanovnici će, na sunce koje neumoljivo prži, iznijeti davno zakopane tajne o kojima se ne govori na glas, ali koje itekako žive skrivene u kamenu, dok će mlađi poželjeti bijeg od prošlosti. Upisana u ritualne prakse koje okupljaju zajednicu, prošlost je predugo u suživotu s mještanima da bi se od nje tek tako otrgnuli.
 
Predstava se referira na motive filmova Dogville, Manderlay i Breaking the Waves Larsa von Triera, The Wicker Man Robina Hardyja te Midsommar Arija Astera.
 
Režija: Kristina Grubiša
Dramaturgija: Karla Leko
Igraju: Alma Prica, Ema Šunde, Lara Nekić, Igor Golub, Marin Stević, Luka Knez
Scenografija: Matej Kniewald
Kostimografija: Marijana Cigić
Oblikovanje svjetla i video: Martin Šatović
Glazba: Nikola Krgović
Scenski pokret: Una Matija Štalcar-Furač
Dizajn: Mislav Lešić
Reklamni song: Ivan Španja
Producent: Igor Markić-Nikolac
Inspicijentica: Zrinka Bačić