Preskočite na glavni sadržaj

Autorski album Frane Paraća i na digitalnim platformama

Autorski album Frane Paraća i na digitalnim platformama
Četvrto izdanje edicije Ligatura Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske radiotelevizije u izdanju Cantusa donosi dva antologijska ostvarenja iz opusa akademika Frane Paraća. Autorski album Frane Paraća moguće je naći u Cantusovu katalogu i na svim digitalnim platformama.
Dva opsežna Paraćeva vokalno-instrumentalna djela koja se nalaze na ovome nosaču zvuka predstavljaju gotovo kanonski repertoar hrvatske glazbe 20. stoljeća. Ona povezuju Paraćevo skladateljstvo s velikanima hrvatske književnosti - Markom Marulićem (1450. - 1524.) i Miroslavom Krležom (1893. - 1981.), čime se na simboličan način oslikava nevidljiv lûk od hrvatskoga književnog iskona do književnikā suvremenikā samog skladatelja.

Oba djela predstavljena su u ciklusu Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a pod vodstvom maestra Tončija Bilića (Missa Maruliana 2017., a Carmina Krležiana 2023. godine), a nakon izvedbi realizirane su i studijske snimke sada objavljene na nosaču zvuka.
Na snimanju suite Carmina Krležiana Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružili su se članovi Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores sancti Marci te dramski umjetnik Danijel Ljuboja. U izvedbi djela Missa Maruliana sudjelovali su i članovi Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić te vokalni solisti Kristina Kolar i Ljubomir Puškarić. Opširnije
 
Autorski album Frane Paraća na digitalnim platformama >>>

Diskografska izdanja Cantusa d.o.o. sufinancirana su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Vezana vijest:
Promocija partitura i nosača zvuka akademika Frane Paraća Carmina Krležiana / Missa Maruliana

 
16. 2. 2024.