Preskočite na glavni sadržaj

Art-Eco: Zeleni kotač ravnoteže

Skupna žirirana tematska izložba članova Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti pod nazivom 'ART-ECO: Zeleni kotač ravnoteže' održava se od 26. svibnja do 8. lipnja u Galeriji ULUPUH-a u Zagrebu.
vrijeme: 26.05.2022. - 08.06.2022.
mjesto: Zagreb
url: http://www.ulupuh.hr
Izlažu: Ivana Bakal / Tomislav Marić, Stjepan Balja, Sandra Ban, Matea Banoža-Blažević, Janko Belaj, Josipa Čamber, Vanda Čižmek, Saša Ćetković, Tea de Both, Ines Delač, Marina Draženović, Sanja Fališevac, Smiljka Franjić, Igor Galaš, Sapana Gandharb, Tatjana Grgurina Vučetić, Jadranka Hlupić Dujmušić / Petra Krpan, Ruža Hodak, Vesna Jakić, Sanja Jakupec, Nataša Kabalin, Nataša Knežević, Sabina Kolonić, Gabrijela Kozarić Budiša, Andreja Krušelj, Miro Martinić, Alan Matuka, Ljerka Njerš, Zoran Osrečak, Božica Petković, Nika Petrović Grilc, Lili Poljak, Katarina Radošević Galić, Nataša Rašović Bodiš, Julijana Rodić Ozimec, Sanja Šebalj, Vladimir Šimunić, Zdenko Šlibar, Mario Treščec, Klaudia Vukman, Ines Zrnc Gregorina, Marijana Županić Benić i pozvani autor Ivan Midžić.

"Svijest o ekologiji jača s porastom globalnog zagađenja, sad već alarmantnog. Plastika pliva po zaljevima oceana i mora, a sablažnjive slike uginulih ptica i riba i morskih sisavaca zbog progutane plastike šire se društvenim mrežama. Jednoobrazne kulture i sječa šuma ugrožavaju prirodnu ravnotežu. Itd. Umjetnici na brojne načine djeluju na podizanju ukupne svijesti o potrebi za drugačijim načinom ambalažiranja, za smanjenom proizvodnjom i upotrebom plastike, za razmišljanjem o održivom razvoju. Art eko je dvogodišnja manifestacija koja poziva i predlaže umjetnicima uključivanje u ekološko osvještavanje svijeta. Mijenjajući sebe mijenjamo svijet, tako otprilike glasi onaj mali ali važan doprinos na koji su umjetnici pozvani da za ovogodišnji Art eko osmisle radove, odgovore, apele ili sugestije aludirajući na Zeleni kotač ravnoteže, kao aktualnost našeg doba.

Dovoljno je osvrnuti se oko sebe i pogledati stanje u svom gradu te zahtijevati da se sačuva i ojača epitet grada vrta, koji Zagreb ponosno nosi još od Lenucijevog doba. Kako se našaliti na račun loših stvari, čime oplemeniti zelene površine, kako pomiriti artizam i prirodnost, kako opjevati ljepotu cvijeća, drveća, ukrasnog bilja, fontana, zdenaca, potoka, pokazati nemar. No ekologija je daleko složenija od spomeničkih i parkovnih problema u životu jednog grada, kakav je Zagreb, koji doista s ponosom može nosili epitet grada-vrta. Ekologija je danas uključena u holističke programe održivosti, koji podrazumijevaju ravnotežu gospodarskih, socijalnih i energetskih faktora. Gdje su u tome dizajneri, dobro znamo, a gdje su tu umjetnici?  Evo, kako 43 autora odgovara na temu „Zeleni kotač ravnoteže“. To su radovi osobnih izraza i autorske osjetljivosti izvedeni u tehnikama i vrstama za koje su se autori specijalizirali." (...)

Autor koncepcije: Davor Klarić
Kustosica i selektorica izložbe: Branka Hlevnjak