Preskočite na glavni sadržaj

Arhiva newslettera

Odabirom datuma dobivate arhivu newsletter-a

culturenet.hr - dnevni pregled vijesti za 21.09.2023

povijesna i kulturna baština
 
Povrat vrijednih primjeraka antičkih kovanica zaplijenjenih u Talijanskoj Republici
U Hrvatsku je 21. rujna vraćeno devet vrijednih kovanica koje je u sklopu veće zbirke od više stotina predmeta pokretnog arheološkog materijala talijanska policija zaplijenila na području Toskane prije dvije godine.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti, obrazovanje – djeca i mladi
 
Film svima: "Tonka će sutra"
Film svima u kino riječke Dječje kuće donosi inkluzivnu projekciju kratkometražnog animiranog filma "Tonka će sutra", prilagođenu i gluhim i nagluhim osobama, na kojoj učimo o važnosti neodgađanja i o različitosti. Projekcija se održava u subotu, 23. rujna, u 10 sati.
 
audiovizualne i multimedijalne umjetnosti
 
Film "Tajna Bukovčeve ruke" u Kući Bukovac
Povodom obilježavanja Dana europske baštine tijekom subote, 23. rujna, u Kući Bukovac će se prikazivati film "Tajna Bukovčeve ruke".

Hrvatski filmovi na 66. DOK Leipzigu
Mnoštvo hrvatskih naslova predstavit će se u raznim sekcijama ovogodišnjeg, 66. izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig koje se održava od 8. do 15. listopada 2023. 

Besplatna filmska radionica "Razvoj filmske ideje i projekta" u Osijeku
Nakon što je u srpnju u sklopu Osječkog ljeta kulture donijela presjek kratkih filmova s okusom ljeta, revija hrvatskog kratkometražnog filma Filmska RUNDA, s prvim mirisima jeseni, sprema predstaviti i svoje osmo izdanje. Prije revijskog filmskog programa, zagrijat ćemo se edukativnim programom koji ove godine nudi čak tri filmske radionice u prostorima Kulturnog centra Osijek.
 
književnost – publicistika
 
Književnost u Zelenoj: "Glagoljski misterij"
U dvorište krčme Polanović 23. rujna, u sklopu književnog programa "Književnost u Zelenoj" prigodno preimenovanog u "Književnost u dvorištu", dolazi Sanja Ždralović predstaviti svoj roman prvijenac "Glagoljski misterij".

Književna nagrada "Korzo slova" 2023. Branku Tompiću
Pobjednik književnog natječaja "Korzo slova" Društva hrvatskih književnika u 2023. godini je sisački autor Branko Tompić sa zbirkom poezije na kajkavskom dijalektu "Peme jemput", jednoglasno je odlučilo stručno povjerenstvo u sastavu: Željka Lovrenčić, Tihana Petrac Matijević i Siniša Matasović.

Predstavljanje knjiga Ešefa Bajrića u Trogiru
Ogranak Matice Hrvatske u Trogiru organizira predstavljanje knjiga Ešefa Bajrića: "Žrtveno janje" (roman), "Sudbina bah" (zbirka pjesama) i "Rapsodija u g-molu" u ponedjeljak, 25. rujna, u 19 sati, u Dvorištu Kneževe palače. U prigodnom glazbenom programu bit će izvedeno nekoliko romskih pjesama.

5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora
U četvrtak, 21. rujna, na Filozofskom fakultetu Osijek, održan je  5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora. Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.

Predstavljanje povijesnog romana "Kuma" Katarine Pejaković
U petak, 22. rujna, s početkom u 13 sati, u Hrvatskoj matici iseljenika održat će se predstavljanje nove knjige "Kuma" hrvatske autorice s kanadskom adresom Katarine Pejaković. Ulaz je slobodan a svi posjetitelji dobit će knjigu na dar!

Uskoro počinje Revija malih književnosti: Malta
Ovogodišnje izdanje festivala Revija malih književnosti će biti posvećena književnosti Malte, a održavat će se 4. i 5. listopada u zagrebačkoj Booksi.

Stihovnica Siska: Lada Žigo Španić
Sljedeća "Stihovnica Siska" Matice hrvatske na rasporedu je u utorak, 26. rujna, od 18 sati, na novoj adresi: Kulturno-povijesni centar Sisačko-moslavačke županije, Ulica kralja Tomislava 5. Glavna gošća bit će ugledna i međunarodno nagrađivana književnica Lada Žigo Španić, višegodišnja voditeljica tribina Društva hrvatskih književnika.

"Stvaranje iznutra" - tribina programa "Kreativnost spašava svijet?"
Hrvatski P.E.N. centar organizira razgovor "Stvaranje iznutra" u ponedjeljak, 25. rujna, u 18,30 sati, u Knjižnici Marije Jurić Zagorke.
 
kazališta – glazba – ples – izvedbene umjetnosti
 
Predstave Kazališta slijepih i slabovidnih "Novi život" uz audio deskripciju
U sklopu programa "Obogaćivanje duha preko uha" Kazalište slijepih i slabovidnih "Novi život" gostovat će sa svojim predstavama 23., 25. i 28. rujna u Ivanovcu, Rijeci i Varaždinskim Toplicama uz mogućnost audio deskripcije za slijepe i slabovidne osobe. Na sve tri predstave, ulaz je slobodan!

Otvorenje IV. koncertne sezone u Hrvatskom domu Split
Hrvatski dom Split najavljuje svečano otvorenje četvrte koncertne sezone koje će se održati u četvrtak 5. listopada u 20 sati uz nastup Cantus Ansambla. Poseban će trenutak na samom otvaranju nove sezone biti imenovanje Svečane dvorane HD Split Koncertnom dvoranom Ive Tijardovića.

Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci nastupa u Zadru
Posljednji koncert ovogodišnjeg izdanja Zadar Organ Festivala na kojem će nastupiti zagrebački Oratorijski zbor Cantores Sancti Marci održat će se ??u subotu 23. rujna u 20 sati, u crkvi sv. Krševana. 

Festival Tranzit - prezentacije rezidencije ‘Dancing together, again!’
U sklopu 4. izdanja festivala Tranzit održat će se prezentacije rezidencije ‘Dancing together, again!’ koja se provodi u sklopu istoimenog projekta koji sufinancira Kreativna Europa. Projekt je pokrenuo Poljski nacionalni institut za glazbu iz Varšave u suradnji s partnerima Arts Research Institute of Georgia u Tbilisiju, Movimento Danza iz talijanskog grada Napulja i hrvatska plesno-kazališna skupina Trafik iz Rijeke. Prezentacije će se održati 22. i 23. rujna, u 20 sati, u HKD-u na Sušaku. Ulaz je slobodan!

Predstavljena nova sezona HNK u Šibeniku
Nova sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku počet će u listopadu premijernom izvedbom predstave "Dođi gola na večeru" u režiji Nine Kleflin, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.

"Kerempuh" otvara sezonu premijerom predstave "Subota, nedjelja i ponedjeljak"
U Satiričkom kazalištu "Kerempuh" u ponedjeljak, 25. rujna, u 20 sati, održat će se premijera predstave "Subota, nedjelja i ponedjeljak", remek-djelo Eduarda de Filippa, talijanskog dramatičara, redatelja i glumca. Predstava istražuje dinamiku obiteljskih odnosa i društvenih normi, a na scenu ju, u dramatizaciji i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština, postavlja redatelj Paolo Magelli.

Projekt Lazarus u Trogiru
Ansambl Projekt Lazarus nastupit će povodom obilježavanja 700. godišnjice smrti bl. Augustina Kažotića upravo u Trogiru, odakle prvi hrvatski blaženik i potječe. Koncert će se održati u crkvi sv. Dominika u nedjelju 24. rujna s početkom u 19:30 sati.

"Šuma Striborova" za otvaranje kazališne sezone u "Žar ptici"
Redateljica Lea Anastazija Fleger i dramaturginja Ivana Vuković za prvu premijeru "Žar ptice" u kazališnoj sezoni 2023./24. posegnuli su u "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić i za scenu pripremili "Šumu Striborovu". Premijera je 29. rujna, s početkom u 19 sati!
 
muzeji – izložbe – vizualne umjetnosti
 
Predavanje jordanskog umjetnika Ghassana Abulabana na AUKOS-u
Predavanje rezidencijalnog umjetnika Ghassana Abulabana održat će se 22. rujna na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, u zgradi Odsjeka za vizualnu i medijsku umjetnost, s početkom u 18 sati.

Izložba “Časoslov sv. Vlaha (1723.): uz 300. obljetnicu rimskoga dopuštenja i tiskanja”
Izložbom “Časoslov sv. Vlaha iz 1723.: uz 300. obljetnicu rimskoga dopuštenja i tiskanja” koja će biti otvorena u ponedjeljak 25. rujna u 18:30 sati u Kneževu dvoru, Dubrovački muzeji pridružit će se obilježavanju Dana europske baštine 2023.

Odabrani su izlagački programi Galerije O.K. za 2024. godinu
Između 60 prijava, selektirano je izlagačkih 10 programa kao samostalnih/skupnih izložbi prijavljenih umjetnika/-ica. Uz izlagačke programe pristigle pozivom, odabrani su i jednodnevni performativni programi te predstavljanja knjiga umjetnika. 

Alma Gačanin: Personal Best u Apoteci
Izložba "Personal Best" Alme Gačanin otvara se u subotu 23. rujna u 19 sati u vodnjanskoj Apoteci - prostoru za suvremenu umjetnost. 

Lala Raščić: Nalazište / The Dig
Izložba "Nalazište" umjetnice Lale Raščić zaključna je postaja njezina višegodišnjeg projekta GORGO. GORGO. Otvorenje izložbe održat će se 22. rujna u Puli (Augustov hram, Forum). 

NSK i Francuski institut pozivaju na izložbu "Enciklopedija, nasljeđe znanja"
U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak 26. rujna 2023. godine u 13 sati bit će svečano otvorena izložba Enciklopedija, nasljeđe znanja koju u povodu obilježavanja Dana europske kulturne baštine organiziraju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Francuski institut u Hrvatskoj.

Izložba Andyja Warhola u Dubrovniku
Izložba "Andy Warhol: Ja sam niotkud - djela iz zbirke Muzeja moderne umjetnosti iz Medzilaborca", koja je rezultat plodne suradnje dviju regija: Dubrovačko-neretvanske županije i slovačke regije Prešov, otvara se 21. rujna u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.
natječaji u kulturi
Započele prijave za 31. izdanje Porina (Rok: 1.12.2023.)
Snimke i izdanja za Glazbenu nagradu "Porin" mogu prijavljivati autori, izvođači, diskografi, novinari, glazbene institucije ali i svi građani Republike Hrvatske.

Natječaj za djecu i mlade - 43. Mali bitolski Montmartre 2024. (Rok: 20.2.2023.)
Dječji likovni studio "Sv. Kiril i Metodij" – Bitola, Sjeverna Makedonija, raspisao je natječaj za 43. Mali bitolski Montmartre 2024. koji obuhvaća izložbu "Bitola 2024." i umjetničku koloniju.

Sva prava pridržana © Culturenet Croatia 2023. Pravne napomene // Impressum // Kontakt

Ukoliko se želite odjaviti s naše mailing liste, kliknite ovdje, unesite svoje podatke i odaberite opciju "odjava". If you would like to unsubscribe from our mailing list please send an e-mail to info@culturenet.hr and write "unsubscribe" in the message body.