Preskočite na glavni sadržaj

Annecy 2023.: Međunarodna premijera filma 'Haljina za finale'; u konkurenciji još hrvatskih naslova

Kratkometražni animirani film 'Haljina za finale' autorice Martine Meštrović međunarodnu premijeru imat će u konkurenciji ovogodišnjeg, 46. izdanja Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju. Osim toga, u natjecateljskim programima prikazuju se i kratkometražni filmovi 'Eeva, 11' i 'Sjeti se kako sam jahala bijelog konja'. Festival u Annecyju održat će se od 11. do 17. lipnja 2023. 
vrijeme: 11.06.2023. - 17.06.2023.
mjesto: Francuska; Annecy
url: https://www.annecyfestival.com/home

Haljina za finale intimistički je film, inspiriran autoričinom bakom koja je svoju vjenčanicu obojila u crno i htjela je biti pokopana u njoj. U liku bake, objašnjava Martina Meštrović, utkane su žene koje su svojim životima utjecale na njen. 
Haljina za finale je dio službenog natjecateljskog programa kratkometražnih filmova (Short Films in Competition Official). Projekcija u Annecyju ujedno će filmu biti i međunarodna premijera, dok će svjetsku doživjeti na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb (5. - 10. lipnja). 

"Međunarodna premijera na najstarijem i najuglednijem svjetskom festivalu animacije u Annecyju, svakako je san svakog autora. Kako je karakter našeg posla minucioznost, izoliranost i dugotrajnost proizvodnog procesa, tako je vrhunac zadovoljstva, neočekivano uvrštavanje upravo završenog filma na najveće slavlje animacije na planeti. Ove godine na festival bilo je prijavljeno čak 3250 filmova pa izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost selekcijskoj komisiji koja je prepoznala umjetničku vrijednost filma. Htjela bih napomenuti da sam imala fenomenalan tim, sastavljen od iznimno kreativnih i posvećenih suradnika kojima nije bio problem što se film radio u malom studiju u garaži na rubu grada," rekla je tim povodom Martina Meštrović koja je za film napisala scenarij, režirala ga, radila dizajn i kompoziting te sudjelovala i u izradi scenografije i rekvizita kao i u samoj animaciji. 
 
Direktor fotografije je Jasenko Rasol, montažu i dizajn zvuka potpisuje Iva Kraljević, a miks zvuka Hrvoje Nikšić. Osim Meštrović, na animaciji su radili i Marko Meštrović i Ivana Bošnjak, a na scenografiji i izradi rekvizita Nenad Laktašić i Suzana Andrlon Radojković. 

Izvršne producentice su Mia Bučević, Sara Jakupec i Marijana Veljović, a producent je Igor Grubić. Film je nastao pod okriljem Kreativnog sindikata, a za distribuciju je zadužen Bonobostudio. 

U konkurenciju kratkometražnih filmova uvrštena su još dva hrvatska naslova. Jedan od njih je hrvatsko-estonski animirani film Eeva autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je dosad prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts). Film je producirao Draško Ivezić (Jadranska animacija / Adriatic Animation). Estonski koproducent je Kelav Tamm iz studija Eesti Joonisfilm.
 
Drugi je 11 autora i producenta Vuka Jevremovića koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Animafestu u Zagrebu, na kojem je i osvojio nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji. Od tada je prikazan i nagrađivan na mnoštvu regijskih i svjetskih festivala poput onih u Ottawi, Leuvenu, Bilbau, Pekingu, Dresdenu, Lilleu, Lisabonu i mnogim drugima. 
 
Osim toga, u sklopu novog natjecateljskog programa kratkometražnih filmova Perspectives (Short Films Perspectives in Competition) prikazuje se i film Sjeti se kako sam jahala bijelog konja Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volda. Riječ je o filmu koji se publici prvi put predstavio 2022. godine na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, a producirao ga je Igor Grubić (Kreativni sindikat). 
 
Međunarodni filmski festival u Annecyju ove se godine održava od 11. do 17. lipnja, a kompletni program bit će objavljen narednih tjedana. Sve detalje o festivalu pronađite na službenoj stranici
 
Izvor: HAVC