Preskočite na glavni sadržaj

9. Dani industrijske baštine grada Siska

9. Dani industrijske baštine grada Siska
Gradski muzej Sisak, zajedno s partnerima, već devetu godinu zaredom organizira jedinstvenu manifestaciju na hrvatskoj razini, koja će se održati od 10. do 19. rujna. Ona obuhvaća izložbe, predavanja, prezentacije, obilaske lokacija, dječje radionice i niz drugih događanja kojima je cilj upoznavanje javnosti s bogatom industrijskom baštinom Siska i njezinim potencijalima.
vrijeme: 10.09.2021. - 19.09.2021.
mjesto: Sisak
url: https://muzej-sisak.hr/

Ovogodišnju manifestaciju obilježavaju posljedice potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisak i značajno oštetio njegove građevine. Među njima stradala je i industrijska baština kao i zgrada Info centra industrijske baštine - Holandska kuća koja je otvorena 2019. godine u svrhu  prikupljanja i interpretacije industrijske baštine. Unatoč tome zgrada je u kraćem roku osposobljena za rad te će se u njoj i ove godine održavati Dani industrijske baštine grada Siska. Ovogodišnja manifestacija uključuje izložbu „Željeznička baština Siska na starim razglednicama i fotografijama iz zbirki Gradskog muzeja Sisak“ kojom će se prezentirati jedan od segmenata industrijske baštine grada koji je oštećen u potresu.
 
U suradnji s Foto galerijom „Siscia Obscura“ bit će organizirana fotografska izložba članova Foto kluba Zagreb koji su u Sisku obilazili lokalitete željezničke baštine te su bilježili današnje stanje. Na taj način će se u prostoru Holandske kuće naći dvije izložbe vezane uz željeznicu, od kojih jedna govori o prošlom razdoblju, a druga o postojećoj situaciji.
 
U sklopu 9. Dana industrijske baštine grada Siska već tradicionalno će se u suradnji s Turističkom zajednicom grada Siska održati i „Sisački festival piva“ te s Biciklističkim klubom „Roda“ Sisak „Biciklijada po industrijskoj baštini“ koja ima za cilj prezentiranje Siska kao cikloturističke destinacije. Tijekom održavanja manifestacije održat će se i radionica za djecu „Dobra industrija“ koja popularizira takvu vrstu baštine među predškolskom i školskom djecom.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Sisak