Preskočite na glavni sadržaj

9. Dani ICARUS Hrvatska: 'Baština bez granica: kulturne i edukacija prakse i nove perspektive'

Međunarodni znanstveno-stručni skup 9. Dani ICARUS Hrvatska „Baština bez granica: kulturne i edukacija prakse i nove perspektive“ / „Heritage Beyond Borders: Cultural and Educational Practices and New Perspectives“ održava se od 13. do 15. ožujka 2024. u Osijeku u okviru projekta Kreativne Europe − AtoM - Arhivi i tragovi migracija posvećenog dokumentiranju i istraživanju arhivske baštine prošlih i sadašnjih migracija kao sredstva komunikacije među zajednicama, kulturama i državama.
vrijeme: 13.03.2024. - 15.03.2024.
mjesto: Osijek
url: https://www.icarushrvatska.hr/icaruscroatiadays
Međunarodni znanstveno-stručni skupovi ICARUS Dani Hrvatska organiziraju se u suradnji s EU i domaćim partnerima već devet godina (Opatija, Dubrovnik, Vukovar, Trogir/Split, Pula, Rijeka, Pleternica, Šibenik, Osijek). Tradicionalno okupljaju više od 200 stručnjaka iz Hrvatske i Europe, koji predstavljaju suvremene trendove i aktivnosti na digitalizaciji i zaštiti povijesnih izvora,  razvoju i promociji kulturnih mreža, programima razvoja publike i kreativne interpretacije baštine te tekuće baštinske projekte i programe diljem Europe, s naglaskom na dosadašnja iskustva i mogućnosti hrvatskih ustanova i stručnjaka u ovom području i njihovo aktivno uključivanje u međunarodne aktivnosti.

Domaćin ovogodišnjeg skupa je Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku i Centar za kulturnu baštinu, a održavanje skupa, uz ICARUS Hrvatska, podržale su i brojne hrvatske institucije, kulturne ustanove i sponzori.  

Na tragu dosadašnjih promišljanja o arhivima i baštinskim ustanovama u digitalnom okruženju, ovaj će skup biti posvećen kreativnim mogućnostima i suradničkim pristupima komuniciranja kulturno-povijesne i umjetničke baštine s naglaskom na aktivnosti programa Kreativne Europe i razvoja publike te primjenu digitalne kulture i alata u radu baštinskih ustanova i stručnjaka. U okviru skupa predstavit će se međunarodni projekti i inicijative usmjereni na te aktivnosti AKM, umjetničke, znanstvene i obrazovne zajednice vezane uz digitalno pripovijedanje i podučavanje, umrežavanje i multimedijalno predstavljanje baštinskih izvora, digitalne kulturne i baštinske platforme te aktualne kulturne i akademske projekte, suradnje, mreže i inicijative.

Ovaj je skup tradicionalno praćen diljem Hrvatske i Europe (Kreativna Europa, Erasmus+, ICARUS, APEF, ICA/EURBICA, Europeana, DARIAH, TMO i druge stručne ustanove i udruženja) putem Interneta i stručnih aktivnosti, u tiskanim i elektroničkim medijima te preko društvenih mreža.

Informacije i program skupa dostupan je na poveznici: https://www.icarushrvatska.hr, kao i na mrežnoj stranici skupa: https://www.icarushrvatska.hr/icaruscroatiadays.