Preskočite na glavni sadržaj

8. izdanje Film svima: inkluzivne projekcije novoprilagođenih domaćih naslova (Odgoda projekcija na otvorenom!)

Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba u Rijeci tradicionalno znači i Film svima, program inkluzivnih projekcija filmova prilagođenih gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama udruge Filmaktiv koji ove godine obilježava 8. godišnjicu postojanja. 
vrijeme: 21.09.2023. - 23.09.2023.
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/Film.svima/

Film svima će biti održan od 21. do 23. rujna u Dječjoj kući i u projektom pokrenutog, prvom hrvatskom inkluzivnom kinu na otvorenom — UGIN Filmski vrt. (Zbog vremenskih uvjeta Film svima će biti održan 21. i 23.9.2023. u 10:00 u Dječjoj kući te 29. i 30.9. u 20:00 u UGIN Filmskom vrtu, u projektom pokrenutom, prvom hrvatskom inkluzivnom kinu na otvorenom na adresi Viktora Cara Emina 9, u dvorištu Udruge gluhih i nagluhih PGŽ na Potoku.!)

Film svima od 2016. organiziraju Filmaktiv, Udruga gluhih i nagluhih PGŽ te Udruga slijepih PGŽ osiguravajući pristup hrvatskim filmovima gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama koji su zakinuti za pristup filmu na hrvatskom jeziku. Svake godine zajednički odabiru naslove koji po prvi puta dobivaju inkluzivne dodatke — prijevode na hrvatski znakovni jezik i audiodeskripciju te organiziraju projekcije inkluzivnih filmova u projektom pokrenutom, prvom hrvatskom inkluzivnom kinu na otvorenom — u UGIN Filmskom vrtu smještenom u dvorištu Udruge gluhih i nagluhih PGŽ (Viktora Cara Emina 9, Rijeka).
 
Ove godine Film svima djeluje kao cjelogodišnji program osiguravajući pristup inkluzivnim naslovima široj publici, no Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba je prilika za premijerna prikazivanja novoprilagođenih naslova.
 
Ovogodišnji program čine: animirani film Tonka će sutra, redateljice Morane Dolenc (Luma film) koji nas uči alatima protiv odgađanja; animirani filmski klasik, jedini hrvatski oskarovac — Surogat Dušana Vukotića (Zagreb Film) koji će proslaviti svoj 62. rođendan po prvi puta u inkluzivnom obliku, dostupan gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama; dva recentna naslova — obiteljski film, kinohit 2022. i 2023. godine Ljeto kada sam naučila letjeti, Radivoja Andrića (Kinorama) koji se kao i Punim plućima Radoslava Jovanova Gonza (Fade In) bavi temama života i smrti na topao i smiješan način te filmovi Kantrida, Luke Karla Kauzlarića (proglašen najboljim regionalnim filmom na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu) i Dnevni boravak, Maje Ležaja, koji su nastali u sklopu ovogodišnje Nove škole dokumentarnog filma udruge Filmaktiv te će nepunih mjesec dana po premijeri biti prikazane njihove inkluzivne verzije za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe.
 
Uz premijerno prikazivanje inkluzivnih verzija navedenih 6 filmova, Film svima do kraja godine planira premijerno prikazati i još 4 novoprevedena i novoprilagođena filma: 3 filmska klasika te jedan dokumentarni naslov čija će inkluzivna verzija slijediti distribuciju originalne verzije filma.
 
Neprekinutim radom posljednjih 8 godina, Film svima je osigurao prijevode i prilagodbe ukupno 51 naslova, među kojima i filmskih klasika poput H-8, Nikole Tanhofera te Vlaka u snijegu, Mate Relje. Svi prevedeni i prilagođeni filmovi su dostupni na Film svima Medijateci.
 
Ulaz na projekcije u sklopu Film svima je slobodan, a za projekciju filma Tonka će sutra u subotu, 23. rujna 2023. je potrebno rezervirati mjesta na maja@filmsvima.com.
 
Film svima se provodi uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura Nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.
 
Izvor: HAVC