Preskočite na glavni sadržaj

70 godina Državnog arhiva u Splitu

Otvorenjem izložbe 70 godina/25.567 dana Državnog arhiva u Splitu, predstavljanjem istoimenog kataloga te prigodnim pratećim programom u Državnom arhivu u Splitu obilježena je ova visoka obljetnica.
vrijeme: 22.09.2022. -
mjesto: Split
url: https://www.das.hr/
Izaslanik ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak istaknuo je važnost djelovanja Državnog arhiva u Splitu, ustanove koja već 70 godina predano skrbi o zaštiti pisane baštine Splita i Dalmacije te o vrijednom gradivu od iznimnog značenja za cjelokupnu Hrvatsku. Prikupivši u tome razdoblju impozantnih 7.000 metara gradiva nastalog od 14. stoljeća do danas, potvrdio se kao nezaobilazno mjesto u radu istraživača povijesti, baštine i drugih zainteresiranih korisnika kojima su vrata ovog Arhiva uvijek otvorena.
 
Državni arhiv u Splitu arhivsku službu obavlja na području Splitsko-dalmatinske županije, a osim prikupljanja, obrade i čuvanja gradiva te osiguravanja njegove dostupnosti, razvio je i bogatu izdavačku djelatnost objavljujući od 1958. godine Građu i priloge za povijest Dalmacije. Brojnim izložbama, predstavljanjima i drugim kulturnim događanjima, koja organizira od samog osnutka, široj javnosti nudi nove sadržaje pružajući svojevrstan uvid u pojedine segmente života i djelovanja u prošlosti Dalmacije.
 
Čestitavši obljetnicu, državni tajnik se osvrnuo i na ulogu koju danas arhivi imaju u suvremenom društvu, u kojem ubrzani razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija postavlja pred arhive nove zahtjeve u pogledu kompetencija, organizacije i načina rada što je Ministarstvo kulture i medija prepoznalo te kroz svoje aktivnosti i mjere pruža punu podršku transformaciji arhivske službe u suvremeni servis građana.