Preskočite na glavni sadržaj

56. Vinkovačke jeseni

Sve je spremno za 56. Vinkovačke jeseni koje će se ove godine održati od 10. do 19. rujna, a koje se sadržajno, nakon prošlogodišnjega restrikcijskoga 'covid izdanja', vraćaju uobičajenoj formi, najavljeno je na konferenciji za novinare u vinkovačkoj gradskoj upravi.
vrijeme: 10.09.2021. - 19.09.2021.
mjesto: Vinkovci
url: https://vinkovackejeseni.hr/

"Nakon što prošle godine zbog 'covid situacije' nisu održane, ove godine vraćaju se Dječje vinkovačke jeseni te će ulicama Vinkovaca ponovno u mimohodu proći velik broj dječjih folklornih skupina iz cijele Hrvatske", rekao je vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora 56. vinkovačkih jeseni Ivan Bosančić.
 
U mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni, koje su na rasporedu u nedjelju, 12. rujna, sudjelovat će 47 dječjih skupina iz Vukovarsko-srijemske županije i ostalih hrvatskih županija i grada Zagreba.
 
Vinkovačke jeseni ove će godine početi tradicionalnim Folklornim večerima - Smotrom folklora Vukovarsko-srijemske županije na kojoj će svoje umijeće predstaviti 43 folklorne skupine. Cijeli program, zbog situacije s covidom, održat će se na otvorenoj pozornici na Trgu bana Josipa Šokčevića, a ne kao prijašnjih godina u velikom šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni. Kako bi se poštovale epidemiološke mjere, ni na ovim Vinkovačkim jesenima neće biti tradicionalnih Šokačkih divana.
 
Svečano otvorenje 56. vinkovačkih jeseni, koje se održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, bit će se u petak, 17. rujna s temom "Ide dika, kapu najerio", a svečani mimohod sudionika i revija konjskih zaprega na programu su završnog dana manifestacije, u nedjelju, 19. rujna. Tada  će ulicama i trgovima Vinkovaca proći članovi 70 folklornih skupina, 42 iz Vukovarsko-srijemske županije i 28 iz ostalih dijelova Hrvatske te iz BiH i Srbije.
 
Jedan od noviteta ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je Kolo šokačko, priredba na kojoj će se šokačkim kolom predstaviti folklorne skupine iz Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, rečeno je uz napomenu kako je od 2019. godine šokačko kolo zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske i to na inicijativu organizatora Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova i Brodskog kola - Zajednice kulturno-umjetničkih društava (ZAKUD) Vukovarsko-srijemske županije, Saveza KUD-ova Đakovštine te Folklornog ansambla Broda.
 
Izvor: Hina