Preskočite na glavni sadržaj

540. obljetnica prve hrvatske tiskane knjige - Misala po zakonu rimskoga dvora

540. obljetnica prve hrvatske tiskane knjige - Misala po zakonu rimskoga dvora
Ove godine navršava se 540. obljetnica otkako je objavljen najstariji hrvatski prvotisak - Misal po zakonu rimskoga dvora (22. veljače 1483.), u čijem je povodu u suradnji Katedre Čakavskoga sabora Roč, Staroslavenskoga instituta, Mozaika knjiga i Nacionalne i sveučilišne knjižnice nedavno objavljeno njegovo faksimilno izdanje, uz prvi cjelovit latinični prijepis teksta Misala.
Na portalu Glagoljica.hr prolistajte ovo neprocjenjivo djelo, prvu knjigu u Europi koja nije bila otisnuta na latinici, već na hrvatskome pismu i jeziku, samo 28 godina nakon pojave prve tiskane knjige u povijesti.

Misal po zakonu rimskoga dvora→


 
Misal po zakonu rimskoga dvora prva je inkunabula tiskana na hrvatskom jeziku. U kolofonu je naveden datum tiskanja inkunabule, međutim ne i mjesto. Riječ je o misalu rimske kurije koji je kao najopćenitiji u zapadnoj crkvi prevladao već u 13. stoljeću, na što upućuje sintagma "po zakonu rimskoga dvora". Do danas je u svijetu sačuvano 11 primjeraka Misala, no nijedan nije potpun. Dva se primjerka čuvaju u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.
(Glagoljica.hr)

Opširnije:
http://virtualna.nsk.hr/glagoljica/misal-po-zakonu-rimskoga-dvora/




Objava: 3.2.2023.