Preskočite na glavni sadržaj

5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora

U četvrtak, 21. rujna, na Filozofskom fakultetu Osijek, održan je  5. okrugli stol: Zavičajni fondovi i zbirke u knjižnicama panonskog prostora. Okrugli stol organiziran je s ciljem otkrivanja i predstavljanja zavičajnih fondova u različitim vrstama knjižnica i baštinskih ustanova te iznalaženjem poveznica, osoba i događaja, koji bi bili okosnice međusobne suradnje i povezivanja kroz zajedničke projekte.
vrijeme: 21.09.2023. -
mjesto: Osijek
url: https://www.ffos.unios.hr/

Organizatori: Filozofski fakultet Osijek, Društvo knjižničara Slavonije, Baranje i Srijema, Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i Komisija za zavičajne zbirke Hrvatskog knjižničarskog društva.
 
Skup je okupio šezdesetak sudionika iz Osijeka, Našica, Slavonskog Broda, Vinkovaca, Vukovara, Požege, Donjeg Miholjca, Virovitice, Novce Gradiške, a po prvi puta u rad skupa uključile su se i kolegice iz Splita i Šibenika koje su u svojim sredinama pronašle poveznicu s panonskim temama. Skupu su se pridružili iz susjednog Pečuha Silvestar Balić iz Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, iz Subotice Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Mira Petrovič iz Knjižnice Ivana Potrča u Ptuju u Sloveniji.  Dio sudionika uključio se putem Zoom-a.
 
Po završetku službenog dijela skupa sudionici su obišli izložbu u Muzeju Slavonije Osijek pod nazivom MUO u Slavoniji – Slavonija u MUO.
 
Skup je održan pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Radovi sa skupa bit će objavljeni u tematskom broju časopisa 'Knjižničarstvo'.