Preskočite na glavni sadržaj

5. History Film Festival

5. History Film Festival
Peto izdanje History Film Festivala – međunarodnog festivala povijesnog dokumentarnog filma održavat će se od 14. do 18. rujna. Dvadeset i tri filma iz službenog programa prikazivat će se u riječkom Art-kinu gdje će se publika imati priliku uživo susresti i razgovarati s brojnim gostujućim autorima. 
vrijeme: 14.09.2021. - 18.09.2021.

O pobjednicima u devet kategorija odlučivat će međunarodni žiri kojime ove godine predsjeda cijenjeni hrvatski filmski i kazališni redatelj Vinko Brešan. Na ovogodišnjem History Film Festivalu, tri će filma imati svoju svjetsku premijeru, pet europsku, a dvanaest hrvatsku premijeru.
 
"Specifičnost ovogodišnjeg programa je to što se izabrani filmovi bave povijesnim temama i zbivanjima nakon Drugoga svjetskoga rata. Iako strahote toga rata nikako ne treba zaboraviti, moramo se okrenuti pričama o ljudima i događajima bližim našoj svakodnevici kako bismo bolje razumjeli svijet oko sebe," kažu organizatori festivala. 
 
Priče ovogodišnjih filmova vode gledatelje od užasa Korejskog rata, napetosti Hladnoga rata, krvavih političkih i vojnih igara oko Afganistana i Iraka, pojave ISIL-a do rasnih sukoba i globalističkih pojava. Gledajući te filmove, publika će produbit svoja saznanja, pojasniti ljude i događaje obavijene medijskim zastorima te na koncu spoznati uzroke i posljedice njihovih pojava.
 
Dio ovogodišnjeg natjecateljskog programa donosi i priče o poznatim ljudima kojima su se mnogi, više ili manje, divili, voljeli ih gledati, slušati i čitati, a sada će autori tih filmova rasvijetliti njihove osobnosti i živote. Legendarni Louis Armstrong, kultni sarajevski bend Indexi, glumci Louis de Funès i Oleg Vidov, redatelj Elia Kazan, književnica Toni Morrison i mnogi drugi podsjetit će, tako, publiku na njihove pjesme i ostvarenja. Opširnije…