Preskočite na glavni sadržaj

5. Ciklus predstava suvremenog cirkusa u Splitu: 'Tangle…in the womb of a juggler'

Cirkus Kolektiv kroz ovogodišnji peti Ciklus predstava suvremenog cirkusa, u rujnu dovodi talijansku žonglersku predstavu Francesce Mari 'Tangle…in the womb of a juggler'. Predstava će se održati u subotu, 24. rujna, u 18,30 sati, u prostoru Male scene Doma mladih (Ulica slobode 28, Split).
vrijeme: 24.09.2022. -
mjesto: Split
url: https://www.facebook.com/cirkuskolektiv

U atmosferi apstraktnog sna, nova predstava Francesce Mari istražuje pokret inspiriran mitologijom pacifičke otočke kraljevine Tonga, te ženstvenošću i žongliranjem. Rad je oda tradicionalnoj kulturi koja spaja žene i neizrecivu radost jednostavnog čina bacanja i hvatanja predmeta. Predstava je inspirirana igrom haiko s otoka Tonge u kojoj mlade žene kroz ples i igru bacaju u zrak loptaste plodove voća tui-tui.

Kroz žonglersku praksu i haiko, koristeći ples, manipulaciju objektima i antipod žongliranje, Francesca stavlja u fokus ženstvenost, kao i sve ono što povezuje žene iz različitih kultura.

Disciplina: žongliranje
Ideja i izvedba: Francesca Mari
Trajanje: 50 minuta
Uzrast: 7+

Francesca Mari, žonglerka je i ulična izvođačica s desetogodišnjim iskustvom. Osim izvođenja svojih predstava, nastupa diljem svijeta sa svjetski priznatim cirkuskim kompanijama, redateljima i koreografima. Francesca crpi inspiraciju iz osobnog iskustva, izučavajući pokret kroz rad s mnogim predavačima u najrazličitijim okruženjima, kako bi svoj rad učinila što osobnijim i inovativnijim.

SOLO BUT NOT ALONE je međunarodni mentorski projekt za pet talijanskih umjetnika koji trenutno stvaraju samostalne cirkuske predstave. Glavni cilj projekta je osnaživanje talijanske umjetnosti u inozemstvu podupiranjem produkcije i distribucije odabranih umjetnika u europskom kontekstu.

Unatoč tome što su često zamišljeni kao usamljeni procesi, solo radnje su zapravo rezultat interakcije nevidljivih sila, konteksta i subjekata. Glavni cilj SOLO BUT NOT ALONE je dovesti odabrane projekte do stanja pune umjetničke zrelosti kroz različite akcije i strategije (rezidencije ,izvedbe, radovi u nastajanju...) unutar specifičnog programa Focus Italy koji gostuje u odabranim zemljama. SOLO BUT NOT ALONE jedna je od četiri akcije koje pokreće Quattrox4 za podršku cirkuskom profesionalizmu u Italiji od 2021. Projekt financira talijansko Ministarstvo kulture (Boarding Pass Plus 2021/2022 – Cirkus).

Ciklus predstava suvremenog cirkusa je program koji se provodi od 2018. u Domu mladih s ciljem stvaranja kontinuiranog programa distribucije cirkuskih predstava u Splitu.

Program je financiran od strane Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.

SOLO BUT NOT ALONE: Francesca Mari - Tangle...in the womb of a juggler | Facebook