Preskočite na glavni sadržaj

40. Riječki karneval

'Peto godišnje doba' i 40. Riječki karneval, nakon stanke zbog pandemije, ove se godine održava u zimskom terminu pa su karnevalski događaji počeli podizanjem Pusta 17. siječnja, a tisuće maškara očekuju na središnjem događaju - Međunarodnoj karnevalskoj povorci 19. veljače 2023.
vrijeme: 17.01.2023. - 22.02.2023.
mjesto: Rijeka
url: https://www.facebook.com/RijekaCarnival/

Najavljeno je to u utorak na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen ovogodišnji program Riječkog karnevala, koji se nakon pandemije, virtualnog i ljetnog izdanja, vraća u zimski termin tijekom kojeg će proslaviti i 40. obljetnicu svojeg obnavljanja.
 
Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da je karneval ove godine u terminu koji zaslužuje te da će karnevalskih manifestacija biti mnogo.
 
Direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa dodao je kako Riječki karneval ove godine napokon vraća u svoj termin i na najbolji mogući način proslavlja 40. obljetnicu.
 
Karnevalski događaji u dijelu riječke okolice već su počeli podizanjem pusta, "krivca" za sve loše u prošloj godini, a u Rijeci počinju danas, na Antonju (sv. Antun Pustinjak), i trajat će do pokladnog utorka uoči Pepelnice.
 
Maškare će u Rijeci posve preuzeti vlast nakon izbora kraljice Riječkog karnevala i primopredaje "ključa" grada u Dvorani mladosti 20. siječnja.
 
Kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, prva koja je tu titulu nosila tri godine, skinut će zlatni plašt i predati ga svojoj nasljednici.
 
Ona će, zajedno s meštrom Sandijem, koji će preuzeti ključeve grada od gradonačelnika Marka Filipovića, „vladati“ ovogodišnjim Riječkim karnevalom, pohoditi karnevalske događaje i predstavljati Riječki karneval u Hrvatskoj i u inozemstvu.
 
U izboru kraljice Riječkog karnevala u Dvorani mladosti sudjelovat će sedam kandidatkinja, koje će odmjeriti snage, pokazati poznavanje karnevalskih običaja, iskazati se šarmom, plesnim i glazbenim umijećem.
 
Dječja karnevalska povorka najavljena je za 4. veljače, a u njoj će na riječkom Korzu sudjelovati tisuće mališana iz Hrvatske i iz inozemstva.
 
U Međunarodnoj karnevalskoj povorci 19. veljače u gradskome središtu očekuje se više tisuća sudionika te mnogobrojni gledatelji.
 
U programu Riječkog karnevala su, među ostalim, i Carnival run, Carnival Snowboard Session, karnevalske zabave, Dani smijeha, Humanitarni karnevalski gala party te drugi humanitarni događaji.
 
Izvor: Hina