Preskočite na glavni sadržaj

3. Zagreb Clown Festival

3. Zagreb Clown Festival
Polovicom ovog mjeseca u hrvatsku metropolu po treći puta stiže međunarodni Zagreb Clown Festival u organizaciji Triko Cirkus Teatra. Od 12. do 15. svibnja publika će u Kulturnom centru Travno i Vlaškoj 92 imati priliku zaboraviti na sve loše, tužno i ružno u svojim životima te se prepustiti najboljem lijeku za sve probleme – smijehu.
vrijeme: 12.05.2022. - 15.05.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://www.trikocirkusteatar.com/zagreb-clown-festival-en/zagreb-clown-festival-2022/

Riječ je o jedinom festivalu u regiji koji u centar stavlja glumačku tehniku kazališnog klauna i koji dovodi velika imena klaunske kazališne scene iz Hrvatske i inozemstva. Ovogodišnji gosti i izvođači stižu iz Belgije, Njemačke, Brazila, Kanade i Hrvatske kako bi vas izliječili od pesimizma, naučili da sa sebe otresete neuspjehe i gipko se uzdignete nakon životnih padova.
 
Zanimljivost ovogodišnjeg festivala su i prenosive festivalske ulaznice po cijeni od 200 kuna s kojima možete gledati svih pet predstava. Ukoliko na neku ipak ne možete stići, svoju festivalsku ulaznicu možete predati osobi kojoj bi dobro došlo da zaboravi na svoje brige uživajući u klaunskom kazalištu. Posjetitelji će prilikom predaje karte dobiti bedž koji će kao potvrda o kupnji ujedno moći služiti kao suvenir i nakon završetka festivala. Cijena za pojedinačnu predstavu je 60 kuna, a ulaznice se mogu kupiti online ili na blagajni KUC-a Travno.
 
Otvorenje festivala uz predstavu „Zaboravi na Dulcineu“
 
Iz godine u godinu Zagreb Clown Festival broji sve veći broj posjetitelja, a program je sve bogatiji. Ovogodišnji glavni program uključuje pet kazališnih predstava, a na rasporedu popratnog programa su radionica klaunerije poznate „Masterclass Nole Rae“, panel rasprava „O kakvoći zraka između klauna i publike“ te projekcija filma „Emmet“
 
Festival će otvoriti predstava „Zaboravi na Dulcineu“, 12. svibnja u 20 sati. U „Zaboravi na Dulcineu“ fluidnu figuru kazališnog klauna puštamo da kroči tvrdoukoričenim izdanjima kanonske literature. Tako dovedeni u suodnos i klaun i klasik prepoznaju ono što ih veže: besmrtnost kao modus postojanja (poznato je - ni klauna ni klasika nikad ne zahvaća konačnost smrti), ali i isti predmet interesa - ono suštinski ljudsko. Dekonstrukcija klasičnih tekstova - od Shakespearea do Šenoe - ovdje je primarno ludističkog nadahnuća, klaun se s tekstom igra, kao s kockama, koje rastavlja i ponovno sastavlja, kao što to čini dijete, nevino i bez druge primisli osim užitka u igri. Koncept predstave je režirala Lee Delog, za dramaturgiju je zaslužna Marija Antić, za glazbu Davorka Horvat, a predstavu izvode Iva Peter Dragan, Nikolina Majdak, Davorka Horvat i Rok Jurčić. Predstava je namijenjena osobama starijima od devet godina.
 
Evo i nastavka programa koji nas očekuje na Zagreb Clown Festivalu.
 
Glavni program u Kulturnom centru Travno
 
Mullet's Masterclas, 13.05., 20 sati

Predstava koja se pravi radionicom u režiji izvedbi kanadske klaunske ikone Allana Turnera održava se 13.05. u 20 sati. Na sceni je njegov alterego – zombi, klaun, vegan Jean-Paul Mullét koji je rođen 1726. i umro 1747. godine. S publikom će na Masterclassu podijeliti scenska znanja i vještine koje je usavršio tijekom svoje stoljetne međunarodne karijere od savjeta za pripremu nastupa na audiciji do pronalaženja istine u svakoj ulozi
 
Predstava „The Heist“, 14.05., 20 sati
Trećeg dana Zagreb Clow Festivala, 14. svibnja, na pozornicu u 20 sati stiže Ralf Wetzel s unikatnim maskama u predstavi „The Heist“. U isto vrijeme mračna i prozračna, ova komedija raznježit će vam dušu. „The Heist“ je režirala Lee Delong, a glazbu je komponirala Monique Laleeuwe.
 
Predstava „She was a boy“, 15.05., 20 sati
Posljednjeg dana festivala, 15. svibnja, na redu su dvije predstave - „She was a boy“ u 20 sati te „Bee my baby“ u 20:30 sati. „She was a boy“ je dvanaestominutna klaunsko-plesna skica u kojoj berlinska umjetnica Franziska Pack pomišlja i istražuje ideju samooslobođenja od vlastitog identiteta kao žene/muškarca/djeteta.
 
Predstava „Bee my baby“, 15.05., 20:30 sati
Kao urnebesnu izvedbenu završnicu, Zagreb Clown Festival donosi predstavu „Bee my baby“. Nonono i Eber alias Guilhem i Jean Pierre, partneri jednako na sceni i izvan nje, nakon karijere provedene u zdravstvu dolaze do spoznaje da je najučinkovitiji lijek - smijeh. I tada započinju s piruetama i saltima kojima se i danas, nakon skoro desetljeća, ne nadzire kraj. „Bee my baby“ počinje u 20:30 sati.
 
Popratni program u Vlaškoj 92
 
Masterclass Nole Rae, 12.-14.05.
Klaunske izvedbe pozivaju na sudjelovanje i interakciju, ruše komunikacijski zid između glumaca i publike i nije rijetkost da mnogi žele naučiti više o ovoj izvođačkoj praksi. Posebnu priliku imat će na Masterclassu uz nevjerojatnu Nolu Rae koja je svoj rad do sada predstavljala u 69 zemalja. „Masterclass Nole Rae“ pogodan je za entuzijastične studente vizualne komedije, profesionalce ili amatere, koji su u dobroj formi i ne boje se kretati. Masterclass će se održavati od 12. do 14. svibnja u trajanju od šest sati dnevno. Za sudjelovanje je potrebno poslati kratku biografiju na mail iva.peter@cirkusanti.hr.
Proekcija film „Emmet“ 22:30 sati
Srca i umovi različitih ljudi povezali su se sa srcem i umom klauna koji je postojao prije 100 godina - Emmett Kellyja - i stvorili ovaj kratki film. "Emmett". Autori filma su Nikolina Majdak i Marin Nekić, a produkcija Cirk Pozor.
 
Panel diskusija, 15.05., 17:30 sati
Posljednji događaj Zagreb Clown Festivala bit će panel diskusija „O kakvoći zraka između klauna i publike“ koja će se održati 15. svibnja u 17:30 sati, a nakon čega slijedi druženje u Clown caffeu.