Preskočite na glavni sadržaj

16. Festival dječje knjige Monte Librić

16. Festival dječje knjige Monte Librić
16. Festival dječje knjige Monte Librić održat će se od 22. do 28. svibnja u prostoru pulske Zajednice Talijana - Circolo. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala je 'Čarolija'.
vrijeme: 22.05.2023. - 28.05.2023.
mjesto: Pula
url: https://montelibric.hr/hr/

Upravo na tom mjestu je u srijedu, 17. svibnja, održana konferencija za medije na kojoj su o ovoj jedinstvenoj književnoj manifestaciji govorile direktorica Monte Librića Slavica Ćurković, voditeljica prodaje Lara Osman Grganja, glavna producentica Festivala Nicol Rodić i predsjednica Zajednice Talijana Pula Tamara Brussich.
 
Tema 16. Monte Librića je „Čarolija“ i o njoj, sudionicima i sudionicama, autorima i autoricama je na novinarska pitanja odgovarala Slavica Ćurković. Naglasila je kako ovogodišnji Monte Librić ne obilježava samo prestanak rada u izvanrednim okolnostima, te povratak u njegovo, kako je kazala, prirodno okruženje, već i izuzetno obiman program s predstavljanjem velikog broja novih djela među kojima su i ona čiji se autori do sada nisu bavili dječjom književnošću poput Mile Kekina i Borisa Dežulovića.
 
Osim u programima za djecu, Kekin i Dežulović sudjelovat će i u novom programu Librića koji je oblikovan u suradnji s Klubom – knjižara Giardini 2, a namijenjen roditeljima, dakle nešto starijoj publici. Slavica Ćurković govorila je i o brojnim radionicama, ali i premijernom „Malom sajmu ilustracija“ koji će kroz izložbeno-prodajni karakter ponuditi potpisane ilustracije hrvatskih ilustratora i ilustratorica.
 
Osim što je najavila i dolazak poznatog engleskog autora Davida Litchfielda, Slavica Ćurković posebno je istaknula pulski autorski dvojac Vanju Marković i Vibora Juhasa te detaljnije opisala načine na koji će festivalska tema – „Čarolija“ – biti predstavljena, naglasivši kako će ovogodišnje voditeljice nazvane Librić čarobnice – Ivanka Mazurkijević i Sedina Cerovac - djecu na posebne načine, pa i čarobnim napitkom „Libromixom“, začarati ljubavlju prema knjizi.Upravo zbog teme, ali i povratka u Circolo, te broja programskih sadržaja, ovaj je Monte Librić produkcijski možda i jedan od najzahtjevnijih do sada, a kako je i zašto takav objasnila je glavna producentica Nicol Rodić. Dugi niz programskih sadržaja, mađioničarske i kazališne predstave, pretvaranje Circola u radionicu, igraonicu, knjižaru i još puno toga, uobičajeni i novi formati kako za najmlađe, tako i za njihove roditelje, predstavljaju poseban produkcijski izazov zaokružen s izgradnjom zasebnog trga na terasi Circola, napravljenom od štandova nazvanih „Faustusi“ i inspiriranih padobranima znamenitog Fausta Vrančića.
 
Voditeljica prodaje Lara Osman Grganja je naglasila da će na ovogodišnjem Monte Libriću biti prisutan rekordan broj hrvatskih nakladnika, ali i da će publici biti ponuđen nikada veći izbor knjiga na talijanskom jeziku, dok će festivalski popusti na određene naslove iznositi i do čak 70 posto.

Tradicionalno, Monte Librić kroz program „Piύ che una storia“ njeguje Istri prirodnu dvojezičnost i multikulturalnost, a o tom programu i suradnji Zajednice Talijana Pula i Festvala dječje knjige Monte Librić je predstavnicima i predstavnicama medija govorila Tamara Brussich. Vrijedi istaći kako su talijanski gosti i gošće ovogodišnjeg Monte Librića: David Conati, Gianluca Passarelli, Elisa Cordioli i Isabella Salmoirago.
 
Također, ovom prilikom je najavljeno i kako će dva dana prije službenog otvaranja, dakle 20. svibnja od 11 do 13 sati, pulskim ulicama – od Arene preko Giardina uz Rivu i ponovno do Arene – voziti festivalski vlakić u kojem će, uz organizatorice Monte Librića i, naravno, djecu, biti i Baka Librić, te Librić čarobnice koje će na prvom zaustavljanju izvesti festivalsku čaroliju nazvanu „Čiriba čiribook“.
 
Na kraju konferencije za medije Slavica Ćurković pozvala je na svečano otvorenje Monte Librića koje će se, u režiji Marija Kovača, održati u Circolu, u ponedjeljak, 22. svibnja, u 11 sati.