Preskočite na glavni sadržaj

16. Dani Marije Jurić Zagorke

16. Dani Marije Jurić Zagorke
Centar za ženske studije organizira 16. izdanje manifestacije Dani Marije Jurić Zagorke. Program započinje u utorak, 22. studenog, u 18 sati, ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici kostimiranom izvedbom ''Cvijet za riječ' - Ponesi cvijet za našu Zagorku'.
vrijeme: 22.11.2022. - 27.11.2022.
mjesto: Zagreb
url: https://zagorka.net/

Za onu koja je toliko lijepih riječi napisala i ispunila našu maštu, popunila znanje povijesti, usadila nam vjeru da možemo biti hrabre/hrabri, za našu Zagorku! Zagorka je ispunila našu maštu, a mi vas pozivamo da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena, te za ovo događanje nije potrebna najava.
 
U srijedu, 23. studenoga, u 18 sati, u Centru za ženske studije/Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, održat će se dodjela Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike. Ovu nagradu Centar dodjeljuje već više od jednog desetljeća smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, progresivnih kritičkih znanja u obrazovanju na svim razinama, a posebice u visokoškolskom obrazovanju.
 
U četvrtak, 24. studenoga, od 11 do 19 sati, Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost! Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.
 
Memorijalni stan bit će otvoren za javnost i u nedjelju, 27.11., od 11 do 19 sati.
 
U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 25. i 26. studenoga održat će se znanstveno-književni skup Dana Marije Jurić Zagorke „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, nasljeđe“ na temu „O zdravlju i bolesti: od medikalizacije do patologizacije“. S obzirom na to da su najrecentniji društveni procesi u najvećoj mjeri uvjetovani aktualnom globalnom pandemijom, ne iznenađuje činjenica da je ona prepoznata kao golem istraživački izazov, ne samo na području prirodnih znanosti, biomedicine i zdravstva, nego i na poljima tehničkih i biotehničkih kao i društvenih i humanističkih znanosti. Kao bolest čije moguće posljedice na pojedinačna zdravstvena stanja još nisu dokraja apsolvirane, COVID-19 istovremeno diktira i kadšto na neslućene načine transformira donedavno uobičajene i samorazumljive modele subjektivnih doživljavanja i ponašanja, ali i društvene obrasce, konvencije i konfiguracije na različitim planovima, od (inter)nacionalnih do socijalnih i kulturnih. Pandemija kojoj svjedočimo očekivano ostavlja zamjetan i značajan trag i u umjetnostima, gdje, kao i u općenitijoj javnoj komunikaciji te u spomenutim, specijaliziranim znanstvenim domenama, otvara brojna pitanja i pokreće brojne rasprave. Registrirajući te trendove i pridružujući se raspravama što ih oni otvaraju, u fokusu ovogodišnjeg skupa su kategorije zdravlja i bolesti i njihove međuodnose, kao i posljedice što ih klasificiranje zdravlja kao „normalnoga stanja“ te bolesti kao „otklona od normalnosti“ ostavljaju na pojedinačne, subjektivne, ali i na kolektivne, društvene identitete.
 
U petak, 25. studenoga, održat će se edukativno kostimirana šetnju „Iz Zagorkinog pera“. Već više od stoljeća Zagorkina ”Grička vještica” budi našu maštu, tjera nas da sanjamo o vratolomnim pustolovinama i ljubavima većima od života. Na stranicama Zagorkinih djela duh starog Zagreba oživljava na poseban način. U ovoj šetnji oživljavaju se trenuci u kojima je Zagorka stvarala svoje najpoznatije djelo i povijesne osobe koje su je inspirirale. Svoj dolazak možete najaviti na mail martinafindrik@yahoo.com ili SMS na broj telefona 099 697 0072. Tada ćete saznati mjesto i vrijeme sastanka te druge potrebne informacije. Broj mjesta je ograničen. Kontakt osoba je Martina Findrik.
 
U nedjelju, 27. studenoga, održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 sati, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava.
 
Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.