Preskočite na glavni sadržaj

15. Festival mediteranskog filma Split / FMFS

 15. Festival mediteranskog filma Split / FMFS
Petnaesti Festival mediteranskog filma Split otvara se u četvrtak, 16. lipnja u 21:30 sati u Ljetnom kinu Bačvice, čime Split na deset dana postaje filmski centar Mediterana. Posjetitelje očekuju kino projekcije na četiri lokacije, radionice, izložba, druženja...
vrijeme: 16.06.2022. - 25.06.2022.
mjesto: Split
U četvrtak se otvara 15. Festival mediteranskoga filma Split, koji u svoje jubilarno izdanje ulazi s dva važna inozemna priznanja. Po prvi put se održava uz potporu Kreativne Europe potprograma MEDIA, kojim Europska komisija potiče izvrsnost europskih filmskih smotri, a i uoči prve projekcije britanski “The Guardian” svrstao ga je među najbolje ljetne filmske fešte Starog kontinenta.

FMFS će ovog četvrtka u Ljetnom kinu Bačvice otvoriti svjetska premijera filma "Baci se na pod" redateljice i glumice Nine Violić, a tijekom deset dana održavanja 72 filma iz 30 zemalja prikazat će se na već poznatim lokacijama: Ljetno kino Bačvice, plato ispred Doma mladih i Kinoteka Zlatna vrata, ali po prvi put i u FMFS kinu smještenom unutar bedema Tvrđave Gripe. Svi dugometražni filmovi su hrvatske premijere.
 
15. izdanje FMFS-a donosi brojne programske i organizacijske novosti, najvažnija je uvođenje novog programa u večerenjem terminu, i to upravo na lokaciji Tvrđava Gripe, a u sklopu kojeg će se prikazivati nagrađivani filmovi koji stižu iz zemalja van Mediterana.
Program "Ješke" je tijekom godina stekao veliku popularnost među FMFS publikom, pa kratki domaći film ostaje u 'prime time' terminu na Bačvicama. Autoru najboljeg filma pripast će i novačana nagrada od 15 tisuća kuna, najviša u Hrvatskoj za ovu kategoriju filma.

Na FMFS stižu četiri regionalna festivala, ali i Europska filmska akademija sa svojim kratkim programima, poseban dio festivala prilagođen je djeci i mladima, a za filmske profesionalce, uz radionicu scenarija, stavlja se fokus i na video igre te sinkronizaciju filmova. U sklopu Ljetnog kina Bačvice "Split Nomad Gallery" najavljuje prodajnu izložbu limitirane edicije postera filmskih klasika koje su posebno za ovu priliku kreirali splitski kreativci. O programu

Više detalja pronađite na www.fmfs.hr.
Aktualnosti pratite na https://www.facebook.com/fmfs.hr.