Preskočite na glavni sadržaj

15. Dani Marije Jurić Zagorke

15. Dani Marije Jurić Zagorke
Program ovogodišnjih Dana Marije Jurić Zagorke započinje kostimiranom izvedbom ''Cvijet za riječ'- Ponesi cvijet za našu Zagorku' u utorak, 23. studenoga, ispred kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici.
vrijeme: 23.11.2021. - 28.11.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://zenstud.hr/

Povodom obljetnice njene smrti, otvaraju se 15. Dani Marije Jurić Zagorke okupljanjem pred kipom naše omiljene spisateljice u Tkalčićevoj ulici. Zagorka je ispunila našu maštu a organizatori vas pozivaju da ispunite buket cvijeća namijenjen njoj. Ponesite jedan cvjetić ili lijepu misao i pomozite nam kreirati zajednički znak pažnje za ovu damu. Osim Zagorkina kipa i njene vječne prisutnosti, kroz program će vas voditi kostimirani ženski lik, nalik onima koji su šetali stranicama njenih romana. Okupljanje će započeti u 18h ispred kipa. Uz kratku prezentaciju na mjestu okupljanja, prošetat ćemo gradom i prisjetiti se zajednički nekih scena, koje je tako živopisno opisala u svojim romanima. Predviđeno trajanje programa je sat vremena.
 
U srijedu 24. studenog 2021. u 19 h organizirano je predavanje Martine Findrik pod naslovom ”Zašto se ženu pretvara u čudovište?”. Od antičkih mitova do progona vještica povijest je prepuna primjera u kojima određeni tip žene pretvaraju u čudovište ili neku sablasnu figuru. U ovim pretvorbama pojedinke nestaju i izranjaju ”čudovišta”, najčešće oličenje strahova pojedinog društva… Predavanje se održava putem Zoom platforme.
 
U četvrtak, 25. studenog 2021.  od 11 do 19 sati Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za javnost. Posjetitelji će moći vidjeti stan u kojem je Zagorka živjela 19 godina, stalni postav, te čuti poznate i manje poznate informacije i priče iz života popularne spisateljice i prve hrvatske novinarke.  Maske su obavezne, a dezinfekcijska će sredstva biti dostupna na ulazu.
 
Istoga dana održat će se i edukativno kostimirana šetnju „Iz Zagorkinog pera“.
 
U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Odjelom za komunikologiju, medije i novinarstvo Sveučilišta Sjever, u petak i subotu, 26. i 27.11. održat će se znanstveno književni skup Dani Marije Jurić Zagorke na temu „Obrazovanje i rod: od emancipacije do komodifikacije“. „žene novog tipa“, vodio je do oblikovanja kritičkog znanja o ženama i sebi koje bi nadrastalo reprodukciju androcentričnih i klasno utemeljenih znanja. Zbog epidemiološke situacije u kojoj se nalazimo, ovogodišnji će se skup održati putem Zoom platforme.
 
U nedjelju 28. studenog 2021. održat će se i tradicionalna šetnja “Zagorkinim tragom kroz Zagreb” s početkom u 11 h, u izvedbi Slavice Jakobović-Fribec. Mjesto sastanka je spomenik banu Jelačiću, Trg bana Jelačića. Za šetnju nije potrebna prijava. Nakon šetnje, možete posjetiti i Memorijalni stan, koji će biti otvoren za javnost od 13 do 19 sati.
 
Program se održava uz potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija.
 
Više informacija o programu i načinu prijave pronađite OVDJE!