Preskočite na glavni sadržaj

'12. NOĆ ili kako hoćete' prva ovosezonska premijera ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih, u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama, najavljuje premijeru predstave '12. NOĆ ili kako hoćete' Grzegorza Jarzyne i Romana Pawłowskog, nastale prema motivima drame 'Na tri kralja ili kako hoćete' Williama Shakespearea, a održat će se 23. rujna, u ZKM-u.
vrijeme: 23.09.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zekaem.hr/

Glume: Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek, Ivana Starčević
 
O predstavi:
 
U ljubav vjerujemo . "Na tri kralja" u režiji Grzegorza Jarzyne uprizorenje je jedne od najpoznatijih komedija Williama Shakespearea, čitano iz perspektive rodnih uloga. U Jarzyninoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia, ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima. Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja.
 
Predstava je smještena u luksuzni hotel Iliria u ljetovalištu, gdje na vikend stiže aristokratski par Orsina i Olivio sa svojim pomoćnicima i prijateljima. Svrha putovanja je spasiti njihov brak koji je u krizi. Kad se Viola, nebinarna djevojka, pojavi u hotelu, planovi aristokratskog para izmaknu kontroli.
 
"Na tri kralja" govori o rodnim ulogama i njihovom utjecaju na međuljudske odnose. Što je seksualnost? Definira li spol ljubav i želju? Koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama? Pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su?
 
O redatelju:

 
Rođen 1968. u Chorzówu, Grzegorz Jarzyna (Žegorž Jaržina) jedan je od najpopularnijih poljskih kazališnih redatelja. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu Jagiellonskog sveučilišta u Krakowu te na Državnoj kazališnoj akademiji Ludwik Solski u Krakowu, gdje je studirao režiju. Godine 1998. postao je umjetnički direktor TR Warszawa, jednog od najinovativnijih kazališta u Poljskoj. Jarzyna režira klasične drame, reinterpretirane na hrabar i inovativan način, adaptacije poznatih europskih romana, suvremeno europsko dramsko pismo, kao i opere. Svoju je međunarodnu reputaciju stekao pozivima na razne festivale i gostovanjima u Europi i svijetu, u Avignonu, Edinburghu, Moskvi, St. Petersburgu, Jeruzalemu, Berlinu, Münchenu, Beču, Stockholmu, Parizu, Londonu, Dublinu, Torontu, New Yorku, Los Angelesu, Wellingtonu i Hong Kongu. Godine 2007. dobio je jednu od najprestižnijih nagrada njemačkog govornog područja u Europi – Nestroy-Preis – koja mu je dodijeljena za režiju Medeje u bečkom Burgtheatru (2006.).
 
Autorski tim:
 
Režija: Grzegorz Jarzyna / Tekst: Grzegorz Jarzyna, Roman Pawłowski  / Kostimografija: Anna Axer Fijalkowska / Scenografija: AAFGJAP  / Svjetlo: Aleksandr Prowalinski  / Video: Ivan Marušić-Klif / Glazba I oblikovanje zvuka: Marko Levanić i Ivana Starčević  / Scenski pokret: Šimun Stankov / Dramaturgija: Roman Pawłowski / Prijevod teksta s poljskog jezika: Jelena Kovačič / Asistent režije: Patrik Sečen / Asistentica kostimografije: Marta Žegura / Suradnik na svjetlu: Marino Frankola / Fotografija: Marko Ercegović / Inspicijentica: Petra Prša / Jezično savjetovanje: Ines Carović