Preskočite na glavni sadržaj

11. Dani Ranka Marinkovića

U spomen na istaknutoga hrvatskog književnika Ranka Marinkovića, od 14. do 17. rujna u Komiži na otoku Visu održat će se 11. Dani Ranka Marinkovića, bijenalna manifestacija koju od 2002. godine zajednički organiziraju Grad Komiža i Razred za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
vrijeme: 14.09.2023. - 17.09.2023.
mjesto: Komiža
url: https://www.info.hazu.hr/

Dani počinju polaganjem vijenaca na grob Ranka Marinkovića i Jakše Fiamenga na Gradskom groblju u Komiži, a svečano će ih otvoriti gradonačelnica Grada Komiže, Tonka Ivčević, u petak, 15. rujna 2023. godine u 10:00 sati u prostorijama Galerije Boris Mardešić u Komiži, nakon čega će biti predstavljen zbornik znanstvenih radova s prethodnih dana, 10. Dani Ranka Marinkovića. Kolo oko Marinkovića (Grad Komiža – HAZU, Komiža – Zagreb 2023.). Zbornik je priredila Martina Petranović, a u njemu su objavljeni radovi posvećeni stvaralaštvu Ranka Marinkovića i Jakše Fiamenga, dugogodišnjeg suorganizatora i sudionika Dana kao i bibliografija dosadašnjih zbornika.
 
Ovogodišnji skup pod nazivom Transgresivne poetike i prakse u stvaralaštvu Ranka Marinkovića i njegovih suvremenika posvećen je raznovrsnim vidovima stvaralaštva Ranka Marinkovića i njegove recepcije u zemlji i inozemstvu, kao i transgresivnim postupcima uočenim u stvaralaštvu Ranka Marinkovića i njegovih suvremenika djelatnih u prostoru hrvatske kulture i umjetnosti od sredine 20. stoljeća do danas. Na skupu će sudjelovati dvadesetak znanstvenika iz svih dijelova Hrvatske kao i nekoliko gostiju iz inozemstva, a skup će uveličati i Joško Božanić književnom večeri posvećenoj viškoj facendi.
 
Opširnije…