Preskočite na glavni sadržaj

1. Periskop – festival suvremenog plesa i pokreta u Rijeci

1. Periskop – festival suvremenog plesa i pokreta u Rijeci
Prvo izdanje Festivala suvremenog plesa i pokreta – Periskop će se održati u Rijeci od 24. rujna do 11. listopada na nekoliko lokacija (Filodrammatica – Korzo – HKD Sušak – Baletna dvorana HNK Ivana pl. Zajca – Hartera).
vrijeme: 24.09.2016. - 11.10.2016.

Krenuvši iz promišljanja o potrebama plesne scene u Hrvatskoj i regiji, Prostor Plus u suradnji s NDA CRO pokreće Festival Periskop kao  pilot-program kojim se nastoji  objediniti, ojačati i decentralizirati edukativne, umjetničke i izvedbene kapacitete suvremenog plesa i pokreta. Prvo izdanje festivala donosi ukupno  10 izvedbenih dana,  a uključuje sadržaje koji variraju od plesnih predstava i instalacija, preko plesnih  predstava za djecu i mlade te audioture, do site-specific performansa, moderirane  rasprave i radioničkih izvedbi u javnom prostoru.

Festival najavljuje plesna predstava 'Trijada' nagrađivane autorice Maše Kolar i održava se 24.09. u 19:30 u HKD-u na Sušaku. Kroz dinamičnu igru mitoloških ženskih arhetipa, ovaj muško-ženski duet progovara o  ljubavnim odnosima. Gostovanje  predstave realizirano je kroz Plesnu mrežu Hrvatske u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca.

Moa Autio i Arttu Palmio, umjetnici na rezidencijalnom programu KAMOV, u utorak  27.9. u 20 sati u Filodrammatici predstavit će rad u nastajanju Hidden Escapes – potaknuti odnosom  vidljivog i skrivanja, naglasivši fizičku komponentu izvedbenog djelovanja.

Kroz propitivanje pojma autorstva, u potrazi za izvedbenim praksama koje poniru u međuprostor originala i kopija nastalih na temelju koreografije  Rosas danst Rosas  koju je autorica Anne Teresae De Keersmaeker podijelila s digitalnim zajednicama, na riječkom nas  Korzu 30.9. u 17 sati očekuje izvedba proizašla iz radionice Copy or  inspiration/Re:Rosas pod vodstvom  Larise Navojec  kao dijela NDA CRO.

Programska linija Novi horizonti, jedan je od idejno potpisnih dijelova festivala kojim se svjetlo reflektora prepušta mladim autorima izabranima natječajem. Smisao  programa Novi horizonti jest otvaranje prostora i prilika na kojima bi mladi umjetnici predstavili svoje autorske radove. U suradnji s NDA  CRO, festival nastoji potaknuti  mlade umjetnike i umjetnice na rad na vlastitim autorskim koreografijama. U subotu  1.10.  od  19.30 sati, posjetitelji Filodrammatice mogu uživati u virtualno obilježenoj i  erotiziranoj dosadi u predstavi  Faun  Tonija Flega pod mentorstvom Martine Granić, a slijedi igra tijela, instrumenta i pokreta kroz  Etidu za violu i midikontroler  Nastasje  Štefanić pod mentorstvom Irme Omerzo. Drugi dio subotnje večeri, u  21 sat, festival posvećuje lokalnoj umjetničkoj produkciji. Očekuju nas radovi riječkih plesnih  umjetnika: studija blizine Closer Borne Babića i Martine Hrlić Rogić te Rorschachom  inspirirane  Mrlje Marte Rak i Antonije Čop.

Nedjeljno popodne, 2.10., rezervirano je za promišljanje plesa u hrvatskom kontekstu i druženje sa članovima  Nomadske plesne akademije (NDA CRO)  –  kolektivom koji  okuplja plesne organizacije i samostalne umjetnike diljem Hrvatske.  NDA Da  započinje u 12 sati u Filodrammatici i obuhvaća projekciju filma Nomadovizija, instalaciju  NDA  Arhiva te talk-talk roullette, moderiranu diskusiju o suvremenom plesu i problematici plesnih festivala u Hrvatskoj.

Kik Melone  u srijedu, u 20 sati, na daskama  HKD-a  Sušak, izvodi  Ms Fox invited Ms Cat for tea and a chit-chat one late late afternoon last summer, a pepermint-čokolada, klavir, talk-show format i fiktivne plesačke autobiografije tek su dio zavodljive igre ove plesne predstave čije je gostovanje omogućeno  uz pomoć NDA CRO.

U četvrtak nas, 6.10., očekuje edukativno-plesna poslastica za djecu i mlade, E=mc2 (Volim fiziku) –  izvedba Zagrebačkog plesnog ansambla kojom će se na pozornici HKD-a na Sušaku u 19 sati na zabavan način fizički raspetljati svi strašni  fizikalni pojmovi nad kojima se strepi u školskim klupama.  Predstava je dio   Platforme Kliker čija je misija potaknuti produkciju i distribuciju sadržaja koji se kroz medij suvremenog plesa i pokreta obraćaju djeci i mladima, a koji su inovacija u plesnoj produkciji u Hrvatskoj.

Dissonanza sjećanje  –  peripatetički audioperformans, tražena repriza uspješnice  Prostora Plus pod umjetničkom palicom Sanje Gergorić i  Andreja Mirčeva, u petak 7.10. u 16, 17 i 18 sati, posjetitelje će prošetati soničnom poviješću Filodrammatice te ih  podsjetiti kako je to izgledalo svratiti na  gusti sa šlagom,  pjevati u Malim Riječanima ili  zaškripati starim parketima neobarokne dvorane.

Poigravanje pojmom liminalnog i femininog, aluzijama na Tarkovskovljevog Stalkera, dio je site-specific predstave  ZONA  koja će se u prostoru  Hartere  održati u subotu u 14  sati u produkciji Prostora Plus.

Festival se zatvara 8.10. u 12 sati, a zainteresirani će ovom prigodom moći proviriti iza zastora i otkriti kako izgleda Baletna dvorana HNK Ivana  pl. Zajca tijekom pripreme dva nova baleta Baletnog ansambla. Riječ je baletu  Šah-mat  jazz koreografa Raze  Hammadija te apstraktnom baletu Dogma  Balázsa Baranyaia.  Za vrijeme trajanja Periskopa, sudionici festivala, umjetnici i publika moći će u neformalnim druženjima u Samovaru, Dnevnom  boravku, Cukerinu i Klubu Život razmjenjivati dojmove s predstava ili jednostavno uživati u zajedničkom druženju. Cjelokupan program s više informacija potražite na www.prostorplus.hr.

Ulaznice za sve programe se mogu nabaviti na blagajni na mjestu izvedbe prije početka svake predstave.
Festivalska ulaznica: 130 kn /uključuje ulaznice za sve programe osim za program Trijada, M.Kolar/

Lokacije Festivala Periskop: Filodrammatica, Korzo, HKD na Sušaku, Hartera, Baletna dvorana HNK Ivana pl. Zajca

Pokrovitelji:Ministarstvo kulture RH, Primorsko goranska županija
Posebna suradnja: Plesna mreža Hrvatska, HNK Ivana pl. Zajca