Preskočite na glavni sadržaj

Velika izložba Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori do 3. ožujka

Velika izložba Ivana Meštrovića u Galeriji Klovićevi dvori do 3. ožujka
Dugo najavljivan i pomno pripreman projekt, koji ima zadatak predstaviti jednog od najzaslužnijih Hrvata, kipara, graditelja, publicista, esejista i pjesnika Ivana Meštrovića u organizaciji uglednih muzejsko-galerijskih institucija, Muzeja Ivana Meštrovića i Galerije Klovićevi dvori, organizira se povodom 140. obljetnice Meštrovićeva rođenja. Izložba je najavljena na konferenciji za medije na kojoj je potpisan ugovor s glavnim sponzorom izložbe - OTP bankom.
vrijeme: 22.11.2023. - 03.03.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://gkd.hr/

Izložba će biti otvorena za posjetitelje od 23. studenoga do početka ožujka iduće godine i omogućit će hrvatskoj, ali i međunarodnoj publici susret s Meštrovićevim stvaralaštvom i to antologijskim pregledom njegova umjetničkog formiranja, afirmacije i zrelosti, pri čemu umjetnine za ovu izložbu dolaze iz mnogih zemalja poput Sjedinjenih Američkih Država, Engleske, Italije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije te, dakako, većim dijelom iz Republike Hrvatske.

„OTP banka kao generalni sponzor s posebnim zadovoljstvom podupire ovu izložbu Ivana Meštrovića i ponosni smo što ćemo omogućiti i novim generacijama da se podsjete značenja Ivana Meštrovića za hrvatsku i svjetsku kulturu.  Osobno sam se uvjerio koliki je značaj Meštrovića jer sam njegova djela imao priliku vidjeti ne samo u Hrvatskoj, nego i na putovanjima po regiji, od Ljubljane do Beograda. Mi, kao moderna banka trudimo se svojim sponzorskim aktivnostima podupirati upravo trajne vrijednosti, doprinijeti ostvarivanju pozitivnih projekata u našem društvu te biti primjer uspješnog, održivog i odgovornog poslovanja. Ovaj projekt donosi sve to - suradnju s Galerijom i Muzejima čije je djelovanje sinonim za izvrsnost i povjerenje i zajedno promičemo temeljne vrijednosti zacrtane u našoj misiji - društveno odgovorno poslovanje s ciljem pozitivnih promjena u društvu i zajednici u cjelini. Stoga čestitam organizatorima, kustosima i ravnateljima te se radujem što ćemo u iduća tri mjeseca biti djelom ove značajne kulturne svečanosti slaveći 140. obljetnicu Meštrovićeva rođenja.“ - istaknuo je u petak predsjednik Uprave OTP banke Balazs Bekeffy prilikom potpisivanja Ugovora.

Ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića Sandra Grčić Budimir tom je prigodom istaknula: „Ova izložba u prigodi 140. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića za sve nas koji sudjelujemo u njenoj organizaciji s jedne strane predstavlja neizmjernu čast, a s druge izaziva osjećaj strahopoštovanja pred ovako vrijednom ostavštinom Ivana Meštrovića koja će publici po prvi put na ovaj način biti dostupna. Tehnički i stručno vrlo izazovna, ova izložba obuhvatit će ono najvrijednije i najposebnije u Meštrovićevu radu. Zahvalni smo Galeriji Klovićevi dvori na partnerskoj suradnji. Vjerujemo kako će stručna javnost i publika podjednako uživati u izložbi koja donosi oko 200 Meštrovićevih djela, neke od najpoznatijih skulptura, ali i neke koje će publici biti otkriće. Kultura je često trebala podršku, pa smo i ovom prigodom zahvalni našem generalnom sponzoru OTP banci i predsjedniku Uprave Balazsu Bekeffyju što su prepoznali važnost ove velike obljetnice i vrijednost Meštrovićeva lika i djela u svjedočenju kulturnog identiteta u Hrvatskoj i šire.“

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić istaknuo je kako će Galerija Klovićevi dvori kroz tri mjeseca biti sjecištem hrvatske kulturne javnosti i ljubitelja umjetnosti. Uvjeren je da će izložba biti posjećena, a priželjkuje posebice mlađu publiku dok je izložba prilagođena svim uzrastima te će dvjestotinjak eksponata izloženih na sve tri etaže, u atriju i foajeu Galerije pratiti i bogato opremljeni tekstovi o umjetniku, djelima i okolnostima nastanka. 

izvor/opširnije:
https://gkd.hr/2023/10/06/otp-banka-generalni-sponzor-izlozbe-ivana-mestrovica/