Preskočite na glavni sadržaj

Zvrkova Ljetna online radionica kreativnog pisanja & maštanja

Nakon velikog uspjeha i odaziva mladih pisaca te kvalitetnih radova koji su nastali na radionicama pisanja protekle dvije godine, Kreativni studio Zvrk kreće s novom, trećom Ljetnom online radionicom kreativnog pisanja & maštanja koja će se održati od 22. srpnja do 22. kolovoza, a namijenjena je djeci i mladima od 4 do 18 godina. Za sudjelovanje u radu ove online radionice kreativnog pisanja roditelji svoju djecu mogu prijaviti do četvrtka, 21. srpnja 2022.
vrijeme: 22.07.2022. - 22.08.2022.
url: https://www.facebook.com/zvrk.hr/

U sklopu programa "Vrelo zavičaja" i u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Jastrebarskom i Kazalištem Škrabe, online radionice kreativnog pisanja održavale su se tijekom 2020. i 2021. Uz radionice kreativnog pisanja uživo, Zvrk je radionice pisanja online počeo provoditi zbog lockdowna i pandemijskih zatvaranja, ali zbog toga što su bile online, na njima su sudjelovali mladi spisatelji iz mnogih dijelova Hrvatske te Bosne i Hercegovine pa su tako dobile i nacionalni karakter.            
 
Pisanju je ovaj put posebno dodano i maštanje, kako bi na radionici mogli sudjelovati i mladi budući spisatelji predškolskog uzrasta. Oni još ne znaju pisati i čitati, ali će za njih biti smišljeni posebni crtački kreativni i zabavni zadaci vezani uz pisanje, priče i čitanje.
 
Svoje radove nastale u sklopu radionice mladi će pisci moći slati do sredine rujna. U razdoblju trajanja radionice svaki polaznik dobit će tri veća spisateljska zadataka prilagođena pojedinom mladom spisatelju i spisateljici, njihovoj dobi, afinitetima i spisateljskim željama. Bit će tu i puno kraćih zabavnih spisateljskih zadataka i izazova, a sve upute, obavijesti, informacije i napisani tekstovi razmjenjivat će se putem mailova i spisateljske WhatsApp grupe. Na radionici će svi prijavljeni uz detaljne upute i smjernice te vođeni svojom maštom i kreativnošću dobiti priliku istražiti razne spisateljske forme i načine pisanja.
 
Radionicu će voditi magistra komparativne književnosti Klementina Škrabe, voditeljica programa "Vrelo zavičaja", a najbolji radovi nastali na radionici bit će nagrađeni i objavljeni u knjizi, zajedno s najboljim radovima nastalima na Zvrkovim radionicama pisanja prošle dvije godine. Mladi pisci trebali su se naći u Jastrebarskom na prigodnoj svečanosti prošle godine, no to je zbog pandemije odgođeno. Nadamo se da će se ove godine susret svih spisatelja održati te da će oni pritom dobiti priliku upoznati se i uživo, ali i u ruke primiti knjigu sa svojim radovima.  
 
O kvaliteti radova koji će nastati za vrijeme ove radionice odlučivat će već iskusni stručni žiri u sastavu književnica Sonja Zubović, autorica knjige "Liječnici jaskanskog kraja" i članica Čitalačkog kluba žena "Večera uz knjigu" Dunja Čop te književnik Nino Škrabe.
 
Program "Vrelo zavičaja" kojem je cilj poticanje čitanja i pisanja kod djece i mladih provodi se od 2018. godine. U sklopu programa održan je do sada velik broj radionica kreativnog pisanja u osnovnim školama u Jastrebarskom, Klinča Selima i online te su postavljene četiri Male besplatne knjižnice u Jastrebarskom, Klinča Selima i Krašiću. Program se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, Društva hrvatskih književnika i Grada Jastrebarskog.
 
Za sudjelovanje u radu ove online radionice kreativnog pisanja roditelji svoju djecu mogu prijaviti do četvrtka, 21. srpnja u 20 sati na mail adresi kreativni.studio.zvrk@gmail.com. Sudjelovanje je besplatno, a broj prijava je ograničen pa požurite!