Preskočite na glavni sadržaj

ZVONA i NARI - Književna matineja: Darija Žilić i Marijan Grakalić

Književna matineja održat će se u knjižnici i književnom svratištu ZVONA i NARI u Ližnjanu u subotu, 30. srpnja u 10:30 sati. Gosti su ugledni zagrebački književnici, Darija Žilić i Marijan Grakalić, koji u svratištu borave u sklopu rezidencijalnog programa za pisce.
 
vrijeme: 30.07.2022. -
mjesto: Ližnjan
url: https://www.zvonainari.hr/

Darija Žilić (1972.) do sada je objavila 15 knjiga. Prvu zbirku poezije, „Grudi i jagode“, objavila je 2005., a 2011. za zbirku „Pleši, Modesty, pleši“ dobila je nagradu Kiklop za pjesničku zbirku godine. Tu su i knjige pjesama: „Svanuće“ (2018.) te „S rubova ekrana“ (2021) i, posljednja poetska zbirka, „Prsti i prerije“ čije ćemo stihove uživo slušati ove subote u Ližnjanu. Pjesme su joj prevedene na engleski, makedonski, slovački, slovenski, i talijanski jezik, a rado je viđena gošća na brojnim književnim festivalima u zemljama regije, Francuskoj, SAD-u, Turskoj itd. Darija je autorica i dvije zbirke proze: „Omara" (2012.) i „Sarajevski fragmenti“ (2020). Također uvažena je književna kritičarka pa je za knjigu „Muza izvan geta“ 2010. dobila nagradu „Julije Benešić“ za književnu kritiku godine, a piše i knjige ogleda o suvremenoj književnosti („Pisati mlijekom“ 2008., „Nomadi i hibridi“ 2011., „Tropizmi“ 2011. i dr.). Darijini prijevodi suvremene američke, arapske, britanske, slovenske i turske poezije objavljeni su na Trećem programu Hrvatskog radija i u domaćoj periodici. Autorica je diplomirala povijest i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Marijan Grakalić (1957.), pjesnik i prozaist, mitopoeta i historiozof, autor brojnih naslova među kojima se ističu pjesničke zbirke: „Pjesma od formata“ (2010.) i „Pjesme izgubljenih ljeta“ (2019.) te zbirka haikua „Samuraji šanka“ 2020. Među romanima izdvaja se nagrađivani „Bivši čovjek“ (2015.) te „U pandžama pohotnog zmaja: Petparački roman iz zagrebačkog fin de siecla“ (2010.), kao i zbirka kratkih priča „Intimna sanjarica Zagreba“ (2013.). Pokretač je Gornjogradskog književnog festivala u Zagrebu i portala za književnost i kulturu Radio Gornji Grad. U Ližnjanu će Marijan čitati ulomke iz svoje prozne zbirke „Smrt Jamesa Joycea i druge priče XX. stoljeća“ (2021.). Kako je istaknula Nera Karolina Barbarić: „…Ovo su priče poput uradaka vještoga maga koji finim stilom i suptilnim kratkim dijalozima izvlači iz povijesti 20. stoljeća upečatljivije događaje i u njih ubacuje likove poput Jamesa Joycea, bana Matka Laginje, dr. Ante Cilige i dr. te im dodaje novu povijesnu ulogu – onu u običnom životu“ ispisujući tako „magijsko-realistički uvod u Istru“. Naime Marijan Grakalić porijeklom je iz Istre i ona je nezaobilazni motiv u njegovu pisanju, a svoje eruditsko obrazovanje i bogato intelektualno životno iskustvo podijelit će sa svima koji dođu u subotu u 10:30 u knjižnicu ZVONA i NARI u Ližnjan.