Preskočite na glavni sadržaj

Županja: 57. Šokačko sijelo posvećeno tradiciji uzgoja konja

Glazbeno-scenskom priredbom "Oj dorati, moje zlato suvo", u Županji je u petak navečer svečano otvoreno 57. Šokačko sijelo koje je posvećeno šokačkoj tradiciji uzgoja konja. Manifestacija traje do 13. veljače dokad će se u Županji održati niz tradicijskih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih  i sportskih priredbi.
vrijeme: 02.02.2024. - 13.02.2024.
mjesto: Županja

Manifestaciju je u kino dvorani "Mladost" otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, odjeven u šokačko narodno ruho, izrecitiravši stihove narodne pjesme o Šokcima.  
Županjski gradonačelnik Damir Juzbašić poželio je posjetiteljima da u narednim danima uživaju u Šokačkom sijelu za koji su, kako je kazao, organizatori priredili sjajan i raznovrstan program.
U programu su nastupila brojna kulturna umjetnička društva i pjevačke skupine iz županjskog kraja uz scenski prikaz običaja konjarskih vatri iz vremena Vojne krajine kada su u predvečerja, od proljeća do jeseni mnogi konjari izvodili svoje konje na ispašu kako bi uštedjeli na njihovoj ishrani. Dok su konji pasli, konjari su se uz vatru družili, pričajući prispodobe i na vatri, dok su se grijali, pekli slaninu. 
Nakon svečanosti otvorenja održan je izbor za najljepšu djevojku u narodnoj nošnji "Šokački cvit 2024." u kojem je između 12 kandidatkinja titulu najljepše odnijela Antonija Tonka Oršolić iz Županje, odjevena u baranjsko narodno ruho.

Šokačko sijelo je najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija u županjskoj Posavini, utemeljena s ciljem promicanja i očuvanja običajnih praksi, narodnih nošnji i drugih osobitosti tradicijske kulture zavičaja i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema, koja se od 1968. godine s promjenjivim brojem sadržaja održava u Županji u pokladno vrijeme.
Povod da se ovogodišnja manifestacija posveti konjima je upis tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine i 30. obljetnica osnutka Konjogojske udruge 'Stari Graničar' u Županji.
Županjci će obilježiti i 100. obljetnicu rođenja pučkog pjesnika Đuke Galovića, rođenog u Županji, koji je značajan dio svojih pjesama posvetio konjima i njihovoj ulozi u narodnoj kulturi, a i čiji su stihovi "Od dorati, moje zlato suvo".
Manifestacija traje do 13. veljače dokad će se u Županji održati niz tradicijskih, kulturnih, gospodarskih, zabavnih  i sportskih priredbi.

(Hina)