Preskočite na glavni sadržaj

ZPC & En-Knap: 'Suvišni' - gostovanje slovenske grupe s potpisom Iztoka Kovača

U Zagrebački plesni centar 20. travnja dolazi slovenska plesna skupina En-Knap koja će izvesti predstavu 'Suvišni', s početkom u 20 sati. Ova gostujuća predstava, čiji je koreograf Iztok Kovač, donosi duboko promišljanje o suvremenim društvenim temama kroz jedinstveni plesni izričaj.
vrijeme: 20.04.2024. -
mjesto: Zagreb
url: https://zagrebackiplesnicentar.hr/

Iztok Kovač je umjetnički voditelj organizacije EN-KNAP i Kulturnog centra Španski borci te je međunarodno priznat koreograf, pedagog, stvaratelj i plesač na području suvremenog plesa.
 
"Suvišni" nisu samo plesna izvedba, već i umjetničko djelo koje kroz svoje pokrete, riječi i glazbu pokušava osvijestiti pojedinca i društvo o konceptu suvišnosti u modernom svijetu. Predstava potiče razgovor o važnim pitanjima i temama koje dotiče.
 
Elementi predstave uključuju niz unaprijed pripremljenih, ali i nepredvidljivih sekvenci čiju jedinstvenu strukturu u svakoj izvedbi iznova određuju izvođači. Odatle potječu različiti podnaslovi koji dodatno razrađuju osnovnu premisu predstave. Predstavu će nadopuniti glazbenik Tomaž Grom koji će izvesti svoju autorsku glazbu te oblikovatelj svjetla Jaka Šimenc, što za plesačice i plesače skupine En-Knap predstavlja dodatan nepredvidljiv izazov i poticaj.
 
“U isprepletenoj koreografiji pokreta, riječi i glazbe, Suvišno zauzima osobnu i društvenu poziciju, u situaciji u kojoj je ‘suvišno’ simptom, posljedica sustava, njegovih antagonizama, njegovih borbi, od ekonomije komfora i nezaposlenih, do demokracije izbora i beskućnika. Koga se zadnjeg odričemo kad smo se odrekli čovjeka?”, rekli su iz En-Knapa.
 
Grupa En-Knap
 
En-Knap, koji je 1993. godine osnovao koreograf Iztok Kovač, iznjedrio je 2007. međunarodnu plesnu tvrtku EN-KNAP Group, koja je od svog osnutka jedini profesionalni ansambl za suvremeni ples u Sloveniji. Grupa koju čine plesači iz cijeloga svijeta odabrani na međunarodnoj audiciji može se pohvaliti iznimnim repertoarom, nastalim u suradnji s međunarodno priznatim koreografima i redateljima izrazito raznolike estetske provenijencije.
 
Karte za predstavu SUVIŠNI možete kupiti klikom na ovaj link, a više o predstavi i drugim aktivnostima potražite na mrežnoj stranici Zagrebačkog plesnog centra.