Preskočite na glavni sadržaj

Zoranićeve 'Planine' u zvuku, slici i književnoj riječi

Povodom Međunarodnog tjedna arhiva, u programu arhivskih i srodnih ustanova koji organizira Međunarodno arhivsko vijeće (International Counciol on Archives - ICA) sudjeluje i Znanstvena knjižnica Zadar predstavljanjem zvučne knjige 'Planine' autora Petra Zoranića, izrađene u zvučnom studiju Knjižnice koje će se održati 6. lipnja, u 12 sati, u Izložbenoj dvorani.
vrijeme: 06.06.2023. -
mjesto: Zadar
url: https://www.had-info.hr/

To se djelo u književnoj historiografiji smatra prvim hrvatskim romanom, pisanim prozom i stihom. Premda autor samo jednog poznatog djela, Zoranić je najznačajniji književnik Zadarskoga književnog kruga. Rođen je u Zadru oko 1508. godine. Prvo izdanje Planina tiskano je 1569. godine.
 
ZKZD je u svom studiju Planine pretvorila u zvuk, u zvučnu knjigu. Korišteno je izdanje Grafičkog zavoda Hrvatske iz 1988. godine koji sadrži i prijevod Planina na standardni jezik. Zvučna knjiga je čitana na standardnom jeziku, a u planu je snimanje Planina i u izvorniku. „Zvučne Planine“ čitale su glumice Kazališta lutaka Zadar: Anđela Ćurković-Petković, Sanja Grgina i Gabrijela Meštrović Maštruko. Uz predstavljanje navedene zvučne knjige bit će izložen Izbor iz fonda knjižnice na temu romana Planine Petra Zoranića koji Knjižnica čuva u tiskanom obliku.
 
Za više informacija:

Programska knjižica Međunarodnog tjedna arhiva 2023.