Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup: 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom 580. obljetnica Cresko-osorskog statuta održat će se 13. i 14. svibnja u Cresu i u Malom Lošinju.
vrijeme: 13.05.2022. - 14.05.2022.
mjesto: Cres, Mali Lošinj
Cresko-osorski statut prvi je put donesen 1441. godine, a naknadno su pridodavane nove odredbe. Godine 1640. one su uređene i razvrstane u četiri knjige (poglavlja) te je iste godine cjeloviti statut tiskan u Veneciji na venecijanskom dijalektu talijanskog jezika. Tekst Statuta pripremilo je povjerenstvo čiji je rad odobrila čitava otočka zajednica: knez otoka Jakov Dolfin s po dvojicom plemića i pučana iz Cresa, po jednim plemićem i pučaninom iz Osora, Lubenica i iz Belog, što upućuje na određeni stupanj demokratskog postupka. Statut je normativni izvor lokalnog, običajnog prava s ponekim novim odredbama koje je uvodila tadašnja mletačka vlast. U njemu se nalaze neke hrvatske i slavenske pravne uz obilje stranih utjecaja koji idu prema Veneciji pa i Bizantu, ali i germanskim utjecajima. 
Projekt istraživanja i revalorizacije Cresko-osorskog statuta kao „bisera“ otočke kulturne, a osobito pravne baštine je važan za promociju otoka Cresa i Lošinja, potvrdu njihove uklopljenosti u onodobna, srednjovjekovna zbivanja koja potvrđuju povezanost otočke i hrvatske baštine s europskim pravnim tekovinama i čvrste veze sa susjednim talijanskim i njemačkim prostorima.
Organizatori skupa su Grad Cres i Grad Mali Lošinj, Sveučilište u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, HAZU - Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci s Područnom jedinicom u Puli, Lošinjski muzej, Creski muzej, Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, Turistička zajednica Grada Cresa i Klub pomoraca Lošinj, a odvija se pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije.