Preskočite na glavni sadržaj

Znakovi i slike - kreativni spoj Istoka i Zapada

U Kabinetu Malih zvona u Zagrebu, u petak 27. siječnja u 19.30, otvara se izložba likovnih radova dvoje umjetnika koji su se na prijelazu tisućljeća susreli na Centralnoj likovnoj akademiji u Pekingu - Ive Valentić i Mingshenga Pia.
vrijeme: 27.01.2023. - 08.02.2023.
mjesto: Zagreb
Krećući se u suprotnim pravcima – Iva od Zapada prema Istoku, Ming od Istoka prema Zapadu – stvorili su dva samosvojna likovna rukopisa u kojima se prožimaju načela likovnosti različitih kultura. Iva Valentić temelji svoj rad na izražajnim mogućnostima linije koja pripada i velikoj tradiciji dalekoistočne kaligrafije i estetici zapadnog apstraktnog ekspresionizma; spontanom i sigurnom gestom autorica stvara jedinstvene forme-znakove velikog intenziteta, kao otiske jedinstvenih emocija koje se utjelovljuju neposredno, onkraj riječi, tušem na rižinom papiru.  Mingsheng Pi, obrazovan u klasičnoj kineskoj umjetničkoj disciplini slikarstva, u susretu s prostorom i umjetničkim praksama Zapada zadržava neke temeljne postupke svojih ishodišta, ali ih obogaćuje novim motivima i kolorizmom; priroda koju intenzivno doživljava u svojem svijetu tišine ostaje temeljna inspiracija za njegovu originalnu sintezu različitih likovnih jezika.
Iva Valentić i Mingsheng Pi stalni su suradnici naklade Mala zvona. Za nju ilustrirali niz zapaženih knjižnih izdanja i održali nekoliko kaligrafskih radionica za djecu i za odrasle.
Na izložbi koja ostaje otvorena do 8. veljače moći će se i kupiti neke od izloženih radova.