Preskočite na glavni sadržaj

ZKM gostuje u Ljubljani s predstavom 'Svjetlo pada'

Zagrebačko kazalište mladih gostuje u subotu, 27. svibnja, u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani s predstavom 'Svjetlo pada / Light falls' Simona Stephensa u režiji Janusza Kice i dramaturgiji Lade Kaštelan.
vrijeme: 27.05.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zekaem.hr/

Kako se ističe u priopćenju, drama "Svjetlo pada" prikaz je disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti.
 
Radnju pokreće unutarnji dijalog žene od pedesetak godina u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž. A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno.
 
"Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi. Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi", ističe se.
 
U predstavi glume Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.
 
Simon Stephens (1971.) jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode i u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima.
 
Predstava "Svjetlo pada / Light Falls" premijerno je izvedena u ZKM-u u listopadu 2022. godine.
 
Izvor: Hina