Preskočite na glavni sadržaj

'Živa baština', izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji

'Živa baština', izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji
Reprezentativna izložba nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod nazivom 'Živa baština', koju priređuje Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH), otvorena je 28. studenoga 2022. u predvorju Gradske kuće u Subotici. Projekt prati i virtualna inačica ove izložbe te online katalog nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.

Izložba predstavlja dvadeset dva elementa bogate nematerijalne baštine iz područja jezika, običaja, glazbe, plesa, tradicijskih umijeća i obrta kao što su bunjevački i šokački govori bačkih Hrvata, Dužijanca, tamburaške prakse, stvaralaštvo u tehnici slame, umijeće izrade šlinga, vinogradarski običaj proslave svetog Vinka (Vincencija) i »kraljci« u Rumi, Veliko prelo u Subotici, bećarac, ophod betlemaša u Srijemu, Golubinačke mačkare, običaj »tuta« u Plavni, običaj zvonjenja za pokojnike u Surčinu, tradicijsko dvoglasno pjevanje šokačkih Hrvatica iz Monoštora, »polivači«, čuvari Isusova groba, duhovski ophod »kraljica«, Bunjevačko momačko kolo, priskakanje Ivanjske vatre, priprema kruha »božićnjaka«, umijeće izrade bunjevačkih i šokačkih papuča (papučoš) i drugo.

Izložba je dio velikog prekograničnog projekta pod nazivom Nematerijalna kulturna baština Hrvata u Srbiji u funkciji razvoja i suradnje koji financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a ZKVH ga provodi u partnerstvu s Filozofskim fakultetom iz Osijeka.

Projekt ima za cilj na sveobuhvatan način prikazati dio bogate nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji.

• Virtualna izložba – Živa baština
• On line katalog Živa baština