Preskočite na glavni sadržaj

Žitnica umjetnosti na rubu grada

Trodnevno događanje 'Žitnica umjetnosti na rubu grada' održat će se u unutarnjem i vanjskom prostoru Atelijera Žitnjak i u susjedstvu, od petka do nedjelje, 17. do 19. ožujka.
vrijeme: 17.03.2023. - 19.03.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://atelijerizitnjak.com/
Na prostoru nekadašnje žitnice grada je prije 20 godina niknuo Centar periferije. Taj nadimak, koji je Atelijerima Žitnjak (kao umjetnički rad iznad glavnog ulaza zgrade) dao njihov član Zoran Pavelić (proširio ga je Boris Greiner, s pločom kraj vrata: Škola za neprofitabilne djelatnosti), usred zelenih žitnjačkih polja i visokih kukuruza već godinama obilježava i dozrijevanje plodova umjetničkog rada. Izložbe u Galeriji Atelijera Žitnjak (pokrenutoj 2005. kao Galerija Studio) su oduvijek bile poziv da se iz centra grada pođe na periferiju, u prostore nekadašnje škole koja danas živi svoj novi život.
 
Tijekom trodnevnog događanja priređenog u suradnji sa susjedima i kulturnim radnicama iz četvrti Peščenica-Žitnjak, te prijateljima iz raznih dijelova Zagreba, iz AŽ-a pozivaju da se, osim s ostvarenjima likovne umjetnosti, pobliže upoznate i sa samim Žitnjakom, njegovim stanovnicama i stanovnicima te poručuju Proljeće je, svi u Žitnicu umjetnosti na rubu grada!
Od 17. do 19. ožujka raznovrstan program će vas uputiti u urbanizam Žitnjaka, vrtlarske vještine, nezaobilazno žitnjačko kuhanje i pjevanje, te, dakako, i posjete umjetničkim izložbama u Galeriji AŽ, ali, po prvi put, i u susjedstvu!

Raspored događanja