Preskočite na glavni sadržaj

'Žica' Tihe K. Gudac u kinima diljem Hrvatske

Film 'Žica' poznate hrvatske dokumentaristice Tihe K. Gudac od petka, 27. svibnja, kreće u kinodistribuciju po nezavisnim kinima u cijeloj Hrvatskoj, počevši s riječkim Art-kinom Croatia. Projekcije u Rijeci (27.5.), Zagrebu (2.6.), Splitu (3.6.), Pazinu (20.6.), Šibeniku (29.6.), Ozlju i Dubrovniku bit će popraćene gostovanjem redateljice te razgovorom i diskusijama nakon filma u kojima će sudjelovati aktivisti Centra za mirovne studije i drugih ljudskopravaških organizacija.
vrijeme: 27.05.2022. -
url: https://www.restartlabel.net/

Premijerno prikazan na na ZagrebDoxu gdje je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan je Papi Franji. Film 'Žica' daje uvid u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama, ovoga puta u vidu žilet-žice postavljene na slovenskoj strani obale u kanjonu rijeke Kupe. Slovenija je žicu postavila kako bi spriječila „nadiranje“ ilegalnih migranata u Europsku uniju, a Hrvatska je tako postala tampon zona za priljev izbjeglica koje dolaze iz BiH na putu do zapadne Europe. Intimističkim uvidom u skriveni život ilegalnih migranata koji prolaze balkanskom rutom film gledateljima približava i manje poznate realnosti koje se odvijaju na tlu i granicama Hrvatske.
 
Postavljena žilet-žica pokazala se potpuno neučinkovitom i nije spriječila ilegalne migracije, ali je zato ostavila teške posljedice po okoliš i život ljudi ovog pograničnog područja. Riječima redateljice Tihe K. Gudac: „Sama žica golem je problem za one koji žive uz nju; za ljude, životinje i kompletan ekološki sustav u koji je postavljena jer je obustavila prirodne migracije i onemogućila pristup vodi, a ne rješava apsolutno ništa. Žica bi morala biti uklonjena po najbržem mogućem postupku jer je golemi simbol novog lica Europe koja ponovno diže zidove i ruši mostove, i to bi trebalo brinuti cjelokupno europsko društvo“.
 
Ograda je stvorila sasvim novu dinamiku tog područja, a posljedice njenog postavljanja i metoda koje se provode u očuvanju granica EU potencijalno dovode do radikalizacije onih koji ilegalnim putem ulaze u Europu. Ono sada umjesto turista privlači nacionaliste, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice. Ne utječe puno na smanjenje problema ilegalnih migracija, ali svakako uvelike otežava svakodnevni život prekrasnog kraja Pokuplja.
 
Nagrade i festivali: ZagrebDox 2021. – Nagrada FIPRESCI / DOK.fest München 2021. / Međunarodni filmski festival Crossing Europe 2021. / Liburnia Film Festival 2021. / Rab Film Festival 2021. – posebno priznanje žirija / Filmski festival Slobodna Zona 2021. – Human rights nagrada / Filmski festival One World Brisel – posebno priznanje žirija za ljudska prava
 
***

'Žica' je dio većeg europskog projekta pod nazivom Granice, a kinodistribucija filma u Rijeci, Splitu i Dubrovniku odvijat će se u sklopu projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale - Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, ujedinjene u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.
 
Popis kina i lokacija: Art-kino Croatia Rijeka, Ljetno kino Bačvice Split, Dokukino KIC Zagreb, Kino Tuškanac Zagreb, Kino Valli Pula, Tvrđava Barone Šibenik, Kino A. Gandusio Rovinj, Kino Slavica Dubrovnik, Kino Gaj Varaždin, Gradska knjižnica Ozalj.