Preskočite na glavni sadržaj

'Žene (z)grade grad' - predavanje Wojciecha Czaje

Austrijski arhitekt i novinar Wojciech Czaja održat će predavanje 'Žene (z)grade grad' 1. ožujka u 18 sati, u prostorima Oris Kuće arhitekture u Zagrebu. Izlaganje se nastavlja na otvorenje druge putujuće izložbe istog autora, 'Almost', na Filozofskom fakultetu u Zagrebu istoga dana u 12 sati. Program se održava uz potporu Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu.
vrijeme: 01.03.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://kulturforum-zagreb.org/
U gradovima će 2030. godine živjeti i raditi 2,5 milijarde žena. S obzirom na to da su današnje gradove pretežno oblikovali i gradili muškarci, nameće se važno pitanje: kakva je budućnost grada iz ženske perspektive? U kojoj je mjeri grad budućnosti osmišljen po željama i potrebama žena, ali i nas sviju? I koju ulogu u tome imaju arhitektice, urbanistice i graditeljice?
Tim se pitanjima bave Wojciech Czaja i njegove kolegice Katja Schechtner, Sabina Riss i Anne Wunderlich u svojoj knjizi, kao i na održanoj izložbi te simpoziju o značajnim doprinosima žena koje su obilježile današnji urbani prostor. U svom izlaganju, Czaja obrađuje odabrane primjere radova arhitektica poput Zahe Hadid ili Marjetice Potrč, a dotaknut će se i planski osmišljene urbanističke i stambene politike novijih naselja grada Beča.

Izlaganje je na engleskom jeziku.
U skladu s važećim epidemiološkim propisima, broj posjetitelja ograničen je na 50, uz obvezno predočenje COVID potvrde.

Izlaganje se nastavlja na otvorenje druge putujuće izložbe istog autora, „Almost“, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu istoga dana u 12 sati, koja se postavlja uz podršku Austrijskog kulturnog foruma i u suradnji s Austrijskom knjižnicom u Zagrebu.